StoryEditorOCM

Hrvatska će u travnju iduće godine ugostiti jedno od najatraktivnijih sportskih događanja na svijetu

Piše AP
16. listopada 2020. - 07:20

Hrvatska će jedno od najatraktivnijih sportskih događanja na svijetu ugostiti od 22. do 25. travnja 2021. godine. Start i cilj utrke bit će u Zagrebu, a vozit će se po lokalnim cestama Zagrebačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije.

Koliko su te utrke atraktivne najbolje ilustrira brojka od 836 milijuna gledatelja koji su prošle godine pratili WRC. Klubovi nositelji organizacije Croatia Rallyja su D.T. iz Poreča i Cro Dakar Team iz Zagreba, uz podršku Hrvatskog auto i karting saveza.

Dolazak Svjetskog prvenstva u reliju u Hrvatsku odlična je vijest za sve ljubitelje automobilizma u regiji. U 2019. godini WRC je pratilo 836 milijuna gledatelja, a 13 je utrka privuklo više od 4 milijuna gledatelja.

S natjecanja izvještava oko 1500 akreditiranih novinara te je proizvedeno gotovo 9860 sati TV programa koji se emitira u više od 150 zemalja svijeta. U posljednjih sedam godina WRC bilježi značajan trend rasta popularnosti. Tomu je pripomogla implementacija novih televizijskih tehnologija uz kreativno korištenje snimki iz helikoptera i dronova.

World Rally Championship vrhunski je sportski događaj, koji donosi simbiozu visoke tehnologije i vještine vozača. Riječ je o dramatičnoj utrci gdje je svaka desetinka sekunde važna, pa od posade zahtijeva maksimalnu koncentraciju i preciznost.

Beskompromisno nadmetanje objedinjuje brzinu, tehnologiju i pouzdanost vodećih svjetskih proizvođača automobila, praćenu uigranim momčadima predvođenim najboljim svjetskim vozačima, kojima pomažu hladne glave i smireni glasovi najsposobnijih suvozača svijeta. WRC je globalni izazov koji karakteriziraju hrabrost, strast, izdržljivost i mogućnost konstantne prilagodbe stalnim izmjenama okoline i nepredvidivosti uvjeta za vožnju.

“Bila je ovo doslovce borba od 11 rundi, a sada nas čeka i najvažnija, ona organizacijsko-logistička. Ipak, osjećaj je sjajan jer WRC je uz Formulu 1 najprestižnije oktansko natjecanje na svijetu i samo odabrane države imaju priliku ugostiti ovaj spektakl. Uz sam sportski dio planiramo mnogo popratnih događanja, poput velikoga gospodarsko investicijskog foruma jer sport je prije svega veliki biznis. 

Ponosan sam i zahvalan svima uključenim u ovaj kompleksan proces. Pokazat ćemo Hrvatsku u najboljem svjetlu te na najbolji mogući način obilježiti 115 godina automobilizma u Hrvatskoj”, zaključio je predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza Davorin Štetner.

– Iznimno sam sretan što je napokon stigao dan kada možemo i službeno potvrditi da ova prestižna utrka stiže kod nas. To nije samo sportsko natjecanje, već velika prilika za prezentiranje Hrvatske i njezine turističke ponude. Neizravna dobit projekta kroz medijske učinke veća je od 40 milijuna eura, što značajno premašuje ukupno godišnje ulaganje u promociju Hrvatske i hrvatskog turizma.

– S druge strane Hrvatska WRC-u nudi nove izazovne staze u prekrasnom okolišu, koncept utrke s više od 300 kilometara brzinskih ispita, sjajnu eno-gastronomsku ponudu uz nezaobilazni glamur i zabavu – naglasio je predsjednik Organizacijskog odbora Croatia Rallyja Daniel Šaškin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 03:14