StoryEditor
Auto motoMaserati Ghibli

Hibrid izuzetno moćnih performansi

Piše R. R.
30. srpnja 2020. - 06:15
Maserati

Talijanski brend Maserati, koji posluje u okviru FCA grupe, promovirao je model Ghibli Hibrid, čije su glavne karakteristike nova prednja maska, ažurirane svjetlosne grupe u odnosu na prethodni Ghibli, specijalni detalji, te prije svega blagi hibridni pogon od 48 volti s dvolitarskim turbo motorom generirane snage od 330 KS. Ghibli Hybrid ubrzava do 100 km/h za 5,7 sekundi, uz maksimalnu brzinu od 255 km/h. Iz tvornice poručuju i da je težina novog hibrida za 80 kilograma manja od dizel Ghiblija.

Hibridno podešavanje podrazumijeva dodatno električno punjenje (e-Booster), odnosno rekuperaciju baterije. Ovo je gotovo jedinstveno rješenje za ovaj segment, pa za njega u Maseratiju kažu da nudi „savršenu razmjenu između performansi, efikasnosti i zadovoljstva u vožnji“.

Baterija je smještena u zadnjem dijelu automobila, uz vođenje računa o podjeli težine. Usprkos tome što je hibrid, ovaj Ghibli je i dalje Maserati, što znači da vozač i putnici i dalje mogu uživati u zvučnoj pratnji optimiziranog ispušnog sustava koji sadrži posebno dizajnirane rezonatore. U kompaniji posebno ističu ekonomičnost novog hibrida, koji prema WTLP protokolu troši između 8,5 i 9,6 l/100 km.

Kada je riječ o dizajnu, posebna plava boja detalja je odabrana za identifikaciju svih budućih Maserati modela s hibridnom tehnologijom. Na eksterijeru, ova plava boja može se vidjeti na malim difuzorima s boka Ghibli hibrida, na čeljustima kočnica, kao i na Trident Maserati amblemu na zadnjem stupu. Unutra su „plavom hibridnom“ izvezeni šavovi sjedišta.

Postoje i konkretnije promjene u izgledu modela, poput ranije spomenute prednje rešetke hladnjaka. Također, zadnja svjetlosna grupa sada ima profil bumeranga. Što se tiče tehnologije, Ghibli Hybrid posjeduje novi Maserati Connect program, koji omogućava neprestanu razmjenu informacija, kao i konstantno ažuriranje softvera.

Zatim je tu Maserati Intelligent Assistant multimedijalni sustav, sada s novom HD grafikom za 10,1-inčni ekran (povećan sa 8,4 inča). Prisutna je i potpuno nova instrument tabla s novom grafikom. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. rujan 2020 12:54