StoryEditorOCM
Auto motouvoz s istoka

Europski vozači sve skloniji kineskim automobilima, popuštaju i Nijemci, Kinezi su naučili lekciju

Piše mozaik sd
19. travnja 2023. - 16:53

Sve više kupaca automobila u Njemačkoj ne bi imalo problema s kupnjom kineskog automobila. Gotovo trećina (30 posto) od 1055 žena i muškaraca koje je ispitao portal za usporedbu novih automobila Carwow može zamisliti da će njihov sljedeći automobil biti iz Kine. Ipak, 70 posto odbija vozila iz Kine dok među Britancima, koje je također anketirao Carwow, ta brojka iznosi 71 posto.

– Kineski proizvođači automobila koji žele ući na tržište u Njemačkoj također moraju privući nove vozače. Oni se bore s gotovo potpunim nedostatkom svijesti o marki i moraju promijeniti trenutnu percepciju javnosti o kvaliteti njihovih proizvoda, kaže izvršni direktor Carwowa Philipp Sayler.

image

U električnim automobilima Kinezi su ravnopravni ili čak tehnološki superiorniji od njemačkih, japanskih ili američkih proizvođača (ilustracija)

Tolga Akmen/AFP

Za 19 posto Nijemaca i čak 27 posto Britanaca podrijetlo vozila je vrlo važan faktor, za 40 posto, odnosno 39 posto djelomično odlučujući faktor. S druge strane za 41 posto Nijemaca i 34 posto Britanaca, nije važno iz koje zemlje dolazi marka automobila. Kineski proizvođači automobila žele se masovno proširiti u Europi.

Premda im to nije uspjelo u prvim pokušajima zbog velikih nedostataka u kvaliteti i sigurnosti, Kinezi su sada očito naučili lekciju i rade na procesu osiguravanja svog prvog tržišnog udjela u Europi. Posebno se to odnosi na električne automobile, gdje su Kinezi ravnopravni ili čak tehnološki superiorniji od njemačkih, japanskih ili američkih proizvođača automobila. Upravo zbog te prednosti, kineski proizvođači bi mogli lakše osvojiti europsko tržište nego svojevremeno japanski i korejski proizvođači. Njima su trebala desetljeća, piše Davor Andrić za HAK reviju.

image

William Li, suosnivač i izvršni direktor kineskog multinacionalnog proizvođača električnih automobila Nio, ima razloga za zadovoljstvo

Hector Retamal/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 08:47