StoryEditorOCM
Auto motozanimljiva odluka

Europski parlament nagovijestio kraj za benzince i dizelaše, evo kad će novi propisi stupiti na snagu

Piše Mozaik SD
16. svibnja 2022. - 23:17

Zastupnici u Odboru za okoliš Europskog parlamenta podržali su u srijedu plan EU-a o zabrani prodaje novih benzinskih i dizelskih automobila od 2035., ali su glasali protiv prijedloga za radikalno smanjenje emisija CO2 unutar ovog desetljeća, prenosi Revija HAK.

Odbor nije podržao prijedlog nekih zakonodavaca da se ide dalje od onoga što je predložila Komisija. EK je zacrtala smanjenje emisije CO2 za 55 posto do 2030. u odnosu na razine iz 2021. godine.

Neke interesne skupine zahtijevale su i više, što bi proizvodnju i prodaju dizelaša i benzinaca učinilo neodrživom.

Takav potez Odbora pozdravit će mnogi kupci, ali i proizvođači, jer to znači da cijene novih automobila ne bi trebale pretjerano rasti te ćemo vjerojatno do 2030. godine nastaviti kupovati male gradske automobile.

 Odbor je podržao prijedlog za 100-postotno smanjenje emisije CO2 do 2035., što bi onemogućilo prodaju novih vozila na fosilna goriva u bloku od 27 zemalja.

EU također raspravlja o tome da se državama uvjetuje širenje mreže punionica za električna vozila. Bez toga ideja o kraju prodaje benzinaca i dizelaša 2035. godine nema previše smisla, piše HAK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 13:56