StoryEditor
Auto motoOPEL VIVARO-e

Dostavnjak s nultom emisijom štetnih plinova: ovisno o kapacitetu baterije može prevaliti između 230 i 330 kilometara

7. svibnja 2020. - 06:23
Opel

Opel Vivaro-e prvo je potpuno električno komercijalno vozilo nekog njemačkog proizvođača. Na tržište dolazi u trenutku kada dostava bez štetnih emisija plinova postaje obvezna u brojnim regijama. Dostupan je u tri različite dužine i brojnim karoserijskim izvedbama, te omogućava dostavu vrata do vrata s nultom emisijom štetnih plinova, i to ne samo na kraćim, već i na dužim relacijama.

Nosivost električnog Vivara od 1275 kg usporediva je onoj klasičnog Vivara Cargo S pokretanog 2,0-litrenim dizelašem (maksimalna nosivost 1405 kg). Ovaj E-kombi jedino je električno komercijalno vozilo koje se naknadno može opremiti kukom za vuču prikolica do maksimalno jedne tone. Kupci Vivara-e mogu birati između dvije veličine litij-ionskog paketa baterija, ovisno o njihovim potrebama.

Onaj od 75 kWh omogućuje doseg do 330 kilometara, dok je onima s manje intenzivnim dnevnim potrebama korištenja na raspolaganju paket baterija od 50 kWh i dosegom od 230 kilometara, po WLTP testnom ciklusu. Baterije se sastoje od 18, odnosno 27 modula, a smještene su ispod tovarnog prostora, tako da nimalo ne utječu na praktičnost korištenja.

S elektromotorom snage 100 kW/136 KS i 260 Nm okretnog momenta Vivaro-e nudi bolje performanse od većine komercijalnih električnih vozila. Elektronički ograničena maksimalna brzina od 130 km/h omogućava vožnju autocestom, a istodobno štiti doseg. Baterije smještene ispod tovarnog prostora dodatno snižavaju težište, što pak pridonosi stabilnosti u zavojima ili pri jakom vjetru Vivara-e čak i kad je pod punim opterećenjem. Vivaro-e je jednostavan za punjenje kao i za korištenje.

Svaki Vivaro-e može se puniti na više raznih načina: putem zidne kutije (“wall box”), brzim punjačem, ili čak i iz kućne utičnice ako je to potrebno. Ako se koristi javna punionica od 100 kW jednosmjerne struje, baterijski paket od 50 kWh do 80 posto kapaciteta napuni se za samo 30 min (približno 45 minuta za baterijski paket od 75 kWh). Opel daje garanciju za baterije osam godina, odnosno 160.000 km.

Karoserijske izvedbe uključuju crew cab, platform cab i people carrier, koji imaju nosivost do 1275 kg, i ukupnu masu između 2800 i 3100 kilograma. Kompaktna izvedba dužine karoserije od 4,6 m pozicionirana je upravo između kompaktnih gradskih dostavnih vozila i klasičnih dostavnih kombija. Zahvaljujući praktičnom FlexCargo sustavu prtljažnog prostora kroz suvozačko sjedalo, volumen prtljažnog prostora S-izvedbe narast će s 4,6 na 5,1 metar kubni.

M i L verzije duge su 4,95, odnosno 5,30 metara, uz prtljažni prostor zapremina 5,8 i 6,6 metara kubnih. Široka stražnja i klizna bočna vrata omogućavaju neograničeni pristup prtljažnom ili putničkom prostoru. Posebno su praktična električno pokretana bočna klizna vrata, koja se mogu otvoriti, zamahom stopala ispod bočnog praga prigodom ulaska.

Električni Vivaro nudi široku paletu sustava pomoći vozaču. Uz Head Up zaslon, Vivaro-e opremljen je sustavom za zadržavanje u prometnom traku, proširenim sustavom raspoznavanja prometnih znakova, sustavom upozorenja na zamor/pospanost, poluautomatskim tempomatom, upozorenjem na mogućnost sudara, te sustavom automatskog kočenja u nuždi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 10:57