StoryEditor
Auto motodeseci tisuća posjetitelja

Auto-moto salon Slobodne Dalmacije i City Centera one: ne zna čovik šta bi odabra, sve lipši od lipšeg Outlander PHEV, Captur, Kia Stonic, RAV4...

11. travnja 2019. - 20:54

- Ovo je top, nema što nema, ne zna čovjek što bi prije odabrao, sve lipše od lipšeg. Da je dobit na lotu, da je imat koju bogatu tetku, pa se oboružat novim autićem. Ali ako ništa drugo, ko mi brani parit oči. Evo baš ću sist u neke, da oćutin miris novoga. Divota života, ovo je san svakog muškarca – bogme ne samo muškaraca... Limenu eskadrilu na četiri kotača, upregnutu u još jedan, već tradicionalni Auto-moto salon Slobodne Dalmacije i City Centera one, došli su pogledati brojni Dalmatinci.

Već na štandu Mitsubishija čujemo da se s jutrom drugog dana petodnevne oktanske manifestacije popularnim prodajnim centrom prošetalo na desetke tisuća ljudi. Gledajući kolone, uvjereni smo u to što nam kaže Božo Baturina, vlasnik prvog splitskog salona popularnih Japanaca, otvorenog prije 30 godina. Dok s njim divanimo o izloženoj Mitsubishijevoj limenoj obitelji, svako malo nas neki potencijalni kupac prekida i zapitkuje. Ima li kritika, pitamo jednog od njih. Omamljeno nas je pogledao, zjenica proširenih od ukazanog mu limenog savršenstva.

- Čujte, Mitsubishi ima i najprodavaniji auto na zapadu u svojoj klasi, to je ovaj Outlander PHEV, iako naši ljudi još ne poznaju sve njegove vrhunske kvalitete. Ono što krasi ovaj brend su njegova elegancija, trajnost, bešumnost u radu, dizajn, kvaliteta. Istakao bih ova četiri noviteta, naše udarne uzdanice Eclipse cross, ASX, Outlander PHEV i pick up L200 – veli Baturina.

Na štandu Dacije i Renaulta boje njihovih perjanica brani Tanja Kačunko, savjetnica u prodaji, koju ne možemo ne zapitati koliko je žena bacilo pogled na Twizyja, malo savršenstvo za velike gušte. Električni auto s cijenom od 106 tisuća kuna, i državnim poticajem od 20-ak tisuća, može ući u mini prostor, dignuti vrata uvis, provozati uz vozača još jednu osobu i strujnom snagom špartati 80 kilometara. Nema što, fensi-šmensi za jednog suvremenog ljubitelja trendova. Iako se na ovom štandu imaju pohvaliti i Kadjarom, pa malo manjim Capturom, koji pristaje i mlađoj i starijoj populaciji, onda Stepwayem, Dusterom…

- Koliko znam, a znam puno, ovde se ima puno toga lipoga za vidit, ali dvi beside ću reć na račun Twizyja, koji je nešto fantastično za grad. Ovakva tri stanu na jedno parking misto, a u gradu punom auta to je velika stvar. Do aerodroma njime možeš doć. I u njemu si uvik zaštićeniji nego na motoru, di si svakome na izvolte - veli nam Branko, koji je svratio do štanda.
Skočio je odmah i do susjednog, na Kijin teritorij, prema Sportage modelu, terencu, ženskim okom gledano, baš jednom moćnom muškom vozilu, s odličnim felgama, snažnom konstrukcijom. Možda je caka u boji, pa muškarci obilaze oko njega kao lije oko vruće kaše, milke mu vrata, volan, zadivljeno promatraju ovaj SUV s početnom cijenom od 165 tisuća kuna. Žene su ipak malo suptilnije, njima je za oko zapao Kia Stonic, govore nam ne baš preniskog praga, ono kada se stavi tapetić taman. A što je novo kod Toyote?

Novitet je RAV4 s najnovijim hibridnim pogonom koji je kombinacija benzinca i elektromotora, s puno, puno više prostora, što se muškarcima, ali i ženama, jako sviđa. Iako im pažnju zapravo privlači sve izloženo, uz RAV4 još i Toyotin futuristički crossover C-HR, kao i Corolla u dvije karoserijske izvedbe - hatchback i karavan. Pitamo na štandu tko je publika, a i svojim okom vidimo premoćnost muškaraca koji s milijun upitnika snimaju situaciju. Novi prostrani RAV4, na prvi mah gledano, privukao im je pažnju. A ima još nešto što plijeni, štand legendarnog motoriste Ivana Šole, što je izložio i povijesni bob s Olimpijade iz 2002. godine, koji je vozila splitska ekipa.

Uz njega je i izložba sportskih slika fotoreportera Vlade Dugandžića, pa palme koje vuku na sunce, more i naravno divota Mediterana, motori za koje ima ovlaštenu prodaju. Idemo redom, Kawasaki, SYM, City Coco, Volta, Daytona, Znen, Longjia. Već u prva dva dana Šola je prodao šest motora, jedan je išao u hvarski Gariful, a kako stvari idu, zahukatava se još kupaca. U gradu u kojem je motor zaštitni znak, kao i cvike na očima, kao praćenje mode, kavica na Rivi, nije čudno da dvokotači idu kao ludi. I sve više će i ići, jer su spas u zadnji čas u gradu koji već puca po šavovima od siline prometa.

- Pitaju me ima li garancije, naravno, i nakon garancije, ja sam im još garancija. Donijeli smo dašak milanskog sajma i zadovoljni smo prodajom, ali stvarno imamo što i pokazati. Ma pogledate samo ovaj Znen skuter, pa cijena mu je 12 tisuća kuna, a riječ je o odličnom motoru. Kao i naši elektroskuteri, privukao je ogromnu pažnju, radi i cijene koja je iznimno prihvatljiva. Rekao bih imamo best buy stvari – pa kada to kaže čovjek legenda, koji je uz to otvoren i za sva pitanja, savjete, preporuke, onda mu vjerovati moramo. Ipak je to Ivan Šola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. listopad 2020 23:15