StoryEditor
Moremale, ali bitne razlike

Znate li razlikovati uzgojenu i divlju komarču? Uz ovaj mali vodič više vas nitko neće moći 'preveslati', ali čuvajte se treće kategorije koja zna zbuniti i poznavatelje

Piše T.S.M.
16. studenog 2019. - 14:56
komarca

Znate li razlikovati uzgojenu i divlju komarču? Znalcima će biti jasno već na prvi pogled koja je rasla u slobdi, a koja u kavezu, no prosječnom kupcu može se podvaliti uzgojena po divlju, što nije nimalo 'neš ti' jer je razlika u okusu 'nebo-zemlja'.

Možda ste već koji put pročitali popis razlika u izgledu između divljih i uzgojenih primjeraka orade, ali se ne sjećate točno što ste sve ono pročitali. Svaku nedoumicu riješit će vam objava s Facebook stranice Podvodnog.hr, gdje je sve lijepo ilustirano.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ante Domjanovic (@antes_moments) on

Kako stoji u objašnjenju uz ilustracije, već sam oblik tijela odaje 'divljakušu' jer uzgojnim oradama hrana 'pada s neba' pa su ima usta uzdignutija u odnosu na divlju, a i glava je manja. Zbog slabijeg korištenja peraje djeluju zakržljalo, dok je tijelo zdepastije.

Čak i poznavatelje, navodni podvodni.hr, zna 'zeznuti' treći tip komarče, onaj koji se naziva 'kavezno – asocirana' i također ima posebne osobine koje je razlikuju od divljih i uzgojnih.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kalamper Hotel&SPA (@kalamperhotelspa) on

Ove se komarče zadržavaju oko uzgajališta tuna, pa cijele godine uživaju stalnu dostupnost hrane koju tune nisu pojele. Izgledom su vrlo slične divljima, ali usta su im malo uzdignutija.

Bitnije razlike između kavezno asocirane i divlje su u fiziološkim osobinama: kavezno-asocirane vrlo brzo promijene spol u ženke te veći dio energije ulažu u reproduktivne organe umjesto u rast.

 

#KOMARČA

Izdvojeno

07. srpanj 2020 10:56