StoryEditor
MoreMARKOV TRG

Zašto državni tajnik u radno vrijeme čita Otvoreno more?

Piše SD
9. ožujka 2017. - 16:04

Ako ste pomislili da znate kako izgleda radni dan visoko pozicioniranih političkih dužnosnika hrvatske Vlade, prva politička satira o radu naših političara može ili razuvjeriti ili potvrditi vaše sumnje i razmišljanja. U pilot epizodi serije "Markov trg“, koja će se prikazati u subotu, 11. ožujka u 20 sati na RTL-u, političare u Hrvatskoj i regiji, njihovu svitu, ali i predstavnike sedme sile tumače poznata glumačka imena poput Tarika Filipovića, Željka Koenigsknechta, Emira Hadžihafizbegovića, Nikole Koje, Vedrana Mlikote, Ranka Zidarića, Ozrena Grabarića, Lane Barić, Relje Bašića i drugih.

Radnja pilota"Markov trg“ smještena je u hrvatsku svakodnevicu i na humorističan način opisuje zakulisne igre na najvišem državnom i međudržavnom nivou.

Marko Crnogaća (Tarik Filipović) državni je tajnik za opće poslove, specijalni izaslanik premijera za unutarnju politiku i još štošta, ali sumnjivog morala i dobro povezan s predstavnicima medijskog i političkog podzemlja. Svaku neugodnu situaciju vješto okrene u svoju korist, a s obzirom da se itekako udomaćio u ugodnoj političkoj fotelji, ne namjerava iz nje otići bez borbe i manipulacija.

Uživa u svom poslu, ili bolje reći neradu, sve do onog trenutka kada njegovi mutni poslovi oko javnih natječaja, prijave zbog prijetnji službeniku haškog suda, vršenje pritiska na neovisne medije, odbijanje primanja predstavnika javnih udruga i slične spletke, ne dospiju u ruke predsjednika Vlade, dr. Slavka Patljaka (Željko Koenigsknecht) koji je pod pritiskom predstavnika Europske Unije primoran napraviti rekonstrukciju Vlade.

U ovoj, ne baš zavidnoj situaciji, premijeru Patljaku u pomoć priskaču srbijanski predsjednik Svetozar Panajotović (Nikola Kojo) i predsjedavajući predsjedništva BIH Enver Hadžibajrić (Emir Hadžihafizbegović), dok će Crnogaća morati sklopiti nove saveze s kolegama u Vladi, ponajprije sa zamjenicom ministrice za europske intergacije Mirjanom Gruber-Cicvarić (Lana Barić) i ministrom prometa, pomorstva i veza Pravomilom Karkovićem (Ozren Grabarić).

Producentska kuća"Fikcija“ producenta Ivana-Vanje Runjića (remake serije"Kazalište u kući“) stoji iza ovog satiričkog prikaza političke elite društva u kojoj su spletke poput imenovanja ministara"iz vedra neba“ ili njihove podjednako iznenadne smjene, odnosi sa susjednim državama, Europskom unijom ili novinarima, pa čak i samim građanima, uvijek glavna tema razgovora. Autor i scenarist je Saša Runjić, a glazbu potpisuje poznati splitski hip-hop bend"TBF“. Uz renomirane kazališne, filmske i televizijske glumce poput Filipovića, Koenigsknechta, Koje i Hadžihafizbegovića, listu glumačke postave pilot epizode ove intrigantne političke vizije nadopunjuju Mia Biondić kao premijerova tajnica Zrinka Francetić, Ranko Zidarić kao politički novinar Branimir Hrušt, Vedran Mlikota kao Crnogaćin vozač Marinko i drugi.

Pogledajte kako se"ispod stola“ kroji politika, što znači prava politička moć, kako igraju veliki igrači, kako zapravo izgleda regionalna suradnja te grizu li šarani u Podlipju donjem...

Izdvojeno

12. srpanj 2020 06:20