StoryEditor
MoreOTVORENO NADMETANJE U RIBOLOVU NA VELIKE TROFEJE

Započela ribolovna 'formula jedan'

19. srpnja 2018. - 21:12

Raskošnim vatrometom sa komiške mletačke utvrde Komuna, započelo je međunarodno izlučno nadmetanje u big game ribolovu, odnosno ribolovu na velike morske trofeje – tune, igluna i iglane koje se do nedjelje održava u viškom akvatoriju. Svečano otvorenje ovog ribolovnog natjecanja „Big game Komiža 2018.“ koje se nakon godinu dana pauze opet vratilo u najribarskiju luku na Jadranu, održano je u srijedu navečer na rivi, uz zdušnu podršku natjecatelja, odnosno članova 35 posada iz desetak zemalja, ali i mnogobrojnih turista te mještana.

U protokolarnom dijelu sve je pozdravio Tonči Božanić, posebni savjetnik ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i to baš za ribarstvo, no sada i u ulozi organizatora, a okupljenima se obratila i gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević. Upravo je grad Komiža uz Turističku zajednicu grada te Nautički centar Komiža, a sve uz potporu Big game kluba Dubrovnik, obnovio ovaj ribolov kojem mnogi tepaju kako je odlazak u lov na velike trofeje „formula jedan“ sportskog ribolova. Podržao je to sve i dr. Đuro Marinović, predsjednik ribolovne krovne organizacije Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru.

- Čestitke svima na trudu, a vama dragi natjecatelji želim odličan ulov – poželio je Ante Mišura, pomoćnik ministra poljoprivrede, „big gamašima“ svečano otvarajući trodnevno nadmetanje. Pa se sve „začinilo“ već spomenutim vatrometom uz pjesmu klape Intrade i Tomislava Bralića. Naravno, prije koncerta se zapjevalo svjetskim nogometnim viceprvacima, srebrnim „vatrenima“, čestitajući im na uspjehu pjesmom i iz komiškog akvatorija. A prije trodnevnog izlaska na more i ribolova za koji je osigurana kvota od 1310 kilograma, održan je i okrugli stol na temu „Big game ribolov – nova turistička ponuda, stanje i perspektiva“.

Kako ponudom i ove vrste „zabave na moru“, produžiti sezonu, kako sve uskladiti sa zaštitom mora i ribljeg fonda, kako to sve prosvesti kroz zamršene zakonske regulative, iznosili su i predlagali sudionici: pomoćnik ministra Ante Mišura, Marin Mihanović iz Uprave za ribarstvo, dr. Đuro Marinović, Leon Grubišić iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split kao i ravnatelj Nedo Vrgoč, pa Tonči Luketa dopredsjednik Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru, te Mato Oberan, predsjednik Ceha ribara pri Hrvatskoj obrtničkoj komori i savjetnik Tonči Božanić. Hrvatska je, naime, jedna od rijetkih zemalja koja ima veliku ribu i to treba znati „iskoristiti“ za produženje sezne i dodatnu turističku promociju našeg Jadrana.

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 12:29