StoryEditor
MoreU LUCI PLOČE

Započela prva faza sanacije oštećenog tankerskog veza vrijedna oko 4,5 milijuna kuna

Piše Ante ŠUNJIĆ
14. rujna 2018. - 21:24

U luci Ploče, u kanalu jezero Vlaška – more, započeli su radovi na obnovi tankerskoga veza, oštećenog nakon udara tankera "STI Poplar" prilikom manevra privezivanja početkom kolovoza ove godine.

Podsjetimo, tanker koji plovi pod zastavom Maršalovih otoka, u Ploče je trebao dopremiti 27 tisuća "kubika" naftnih derivata, ali zbog havarije to se nije dogodilo. Lučka kapetanija Ploče izdala je zabranu korištenja veza, a Lučka uprava Ploče, koja skrbi o lučkoj infrastrukturi, poduzela je odgovarajuće aktivnosti kako bi se tankerski vez što prije stavio u funkciju. U Ploče je zbog toga nedavno doputovala i državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac.
Poslije sagledavanja nastale štete i izrade elaborata od ovlaštenog inženjera, bilo je potrebno osigurati financijska sredstva za obnovu veza i provesti žurni postupak javne nabave za obavljanje potrebnih radova. Osim toga, ugovorena je izrada glavnog projekta potpune obnove oštećenog dijela tankerskog veza.

Složeni zahvati

Početkom rujna Lučka uprava potpisala je ugovore o izvođenju radova s trgovačkim društvom Pomgrad inženjering d.o.o. iz Splita. Ugovori se odnose na izvođenje radova na uklanjanju oštećenog dijela tankerskog veza, što podrazumijeva uklanjanje potonulog betonskog bloka, uklanjanje oštećenih pilota i pristupne platforme, te na obnovi oštećene pretakačke platforme što uključuje sanaciju oštećenog pilota, obnovu dilatacijske rešetke, postavljanje odgovarajuće naprave za privez i bokobrana. Rok za izvođenje ugovorenih radova iznosi 40 dana za uklanjanje oštećenih dijelova, odnosno 30 dana za obnovu oštećene platforme. Radovi će se odvijati paralelno, pa se očekuje da će po njihovu završetku tankerski vez biti spreman za prihvat tankera kao privremeno rješenje do potpune obnove. Ukupna vrijednost ugovorenih radova za ovu fazu iznosi oko 4,5 milijuna kuna.
Potpuna obnova oštećenog tankerskog veza, uključujući izgradnju nove privezne utvrdice, obavit će se nakon izrade glavnog projekta obnove i osiguranja potrebnih novčanih sredstava, te provedbe postupka javne nabave. Procjenjuje se da će za to biti potrebno oko pola godine.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 00:03