StoryEditor
Moremorski kodeks

Vodički ribar ulovio ribu od 200 kg, pa je pustio natrag u morske dubine: 'Neka beštija živi, ovo je tek beba, treba biti obazriv porema moru koje nas hrani...'

Piše PSD
12. srpnja 2019. - 09:34

U akvatoriju Blitvenice i Žirja na dubini 75 metara vodički je ribar s ekipom ulovio 200 kg tešku ribu bucanj. Premda se čini kao da se radilo o divu, radi se zapravo o bebi koja će doseći težinu i preko tone pa su je zato vratili natrag u more.

Ribar Nino Mrvica ispričao je za Morski.hr, koji je objavio video ulova, kako je nožem izrezao mrežu u koju se bucanj zapleo jer ima kodeks kojeg poštuje - nedorasle ribe i one koje ne može komercijalno iskoristiti, vraća natrag u more.

– Uhvatili smo ovu ribu u akvatoriju Blitvenice i Žirja na dubini 75 metara u mriže carice, stajaćice. Imao je težinu oko 200 kg, naraste on u Jadranu i do tonu, a vani malo i više. U Kaliforniji je uhvaćen 2 i po tone težak primjerak. Konretno mi je prvi put da sam uhvatio bucnja, ali egzotičnijih vrsta je bilo. Znala se kornjača uhvatit, pa bi je oslobodio i pustio.

Ne volim ubijati ono što nije u svrhu prehrane i komercijalne svrhe. A za bucanj ne postoji tržište. Je li zaštićena vrsta ili nije, ne znam, ali ja sam ga pustio. Život je život, neka beštija živi, nemam potrebu zadržavati išta iz mora radi atrakcije. Puštamo sve što je malo, nedoraslo i nije sklono mriještenju jer triba i dogodine loviti i raditi, ali i ostaviti za buduća pokoljenja - rekao je Mrvica za Morski.hr.

Na pitanje što bi poručio kolegama, a pogotovo vikend ribarima željnim zarade, Mrvica je za Morski.hr odgovorio:

– Treba biti obazriv prema moru koje nas hrani.

Izdvojeno

14. srpanj 2020 14:58