More Vijesti

NANOPROTECH ŠTITI METALE

Zaboravite koroziju na godinu dana

NANOPROTECH ŠTITI METALE

Nanoprotech su antikorozivni proizvodi napravljeni na bazi nanotehnologije. Patentirani su u Rusiji, te se za europsko tržište proizvode u Estoniji. Ovi proizvodi su svakako zanimljivi nautičarima budući da služe za zaštitu svih vrsta kovina od korozije koja nastaje utjecajem vode, kiše ili vlage. Zbog inovativne tehnologije metale od korozije u ekstremnim uvjetima štite najmanje godinu dana, a valja istaknuti kako su izrađeni od visoko rafiniranih mineralnih ulja pa nisu agresivni ni na nijedan materijal (guma, plastika, staklo, drvo, obojene površine…). Radi takvog kemijskog sastava Nanoprotech proizvodi djeluju u temperaturnom rasponu od -80 C do +180 C, ujedno sprečavajući kvarove i štete na materijalu ili opremi koji se mogu dogoditi radi smrzavanja.
Nakon što se na površinu metala proizvod nanosi u spreju (ili u većim količinama sa airless pumpom), nano čestice radi svojih svojstava i minijaturne veličine vrlo lako ulaze duboko u materijal. Iz nano pukotina istisnu molekule vode na površinu gdje stvore nano film koji sprječava prodor vode u metal. Učinkovitost djelovanja može se vidjeti na sijalici koja radi na 230V. Kada se zaštite svi njeni električni kontakti, ona se može staviti u vodu bez opasnosti od kratkog spoja. To jasno pokazuje da voda ne dolazi do metala, niti on može korodirati.
Proizvodi Nanoprotech su podijeljeni u 3 kategorije. Liquid electrical protection proizvodi služe za zaštitu električnih spojeva, Anticorrosion su namijenjeni zaštiti od korozije na čistim površinama, dok Lubricant nude antikorozivnu zaštitu sa mazivnim svojstvima. U dozama od 150 ml Super Marine Electric košta 104 kn + PDV, cijena Super Marine Anticora iznosi 96 kn + PDV, dok za Super Marine Lubricant treba platiti 88 kn + PDV. U Hrvatskoj Nanoprotech prodaje tvrtka Baterija-TAB Hrvatska iz Zagreba. (Ž. S.)

Naslovnica Vijesti