More Vijesti

pod čijom je upravom luka na silbi

Za koga se čuva lučica Mul?

pod čijom je upravom luka na silbi

Županijska lučka uprava Zadar je od 2015. godine počela upravljati sa 104 luke lokalnog značenja na području Zadarske županije, a jedina luka koja je ostala izvan ingerencije ŽLU je lučica Mul na Silbi.

Porat na sjevernoj strani tog otoka uključuje mandrač za komunalne priveze brodica mještana te tranzitni dio luke koji je ljeti godinama služio za privez turističkih plovila. Vez za ta plovila naplaćivala je nekad ili lokalna Poljoprivredna zadruga ili mjesno sportsko-ribolovno društvo koje je inače vodilo brigu i o komunalnim vezovima, a godinama poslije toga brigu o luci preuzela je Županijska lučka uprava koja je godišnje tu uprihodovala - što od komunalnih, što od tranzititnih vezova oko 300.000 kuna godišnje.
Nakon što je 2015. Mul "ispao" iz sustava ŽLU, lani su djelatnici te ustanove iz mora izvadili lučku infrastrukturu, muringe, odnosno konope, što je izazvalo revolt mještana, ali su iz ŽLU upirali na Grad Zadar te objasnili da je lučka infrastuktura ionako vlasništvo lučke uprave. Naravno da je to izazvalo revolt i prosvjede mještana, ali pomoći nije bilo, niti se tko iz grada Zadra oglasio o ovom problemu.
Naime, grad Zadar se preko Ministarstva mora, prometa i infrastukture izborio da Mul ostane izvan sustava ŽLU. Što znači da je tada, kao i danas, luka Mul "čardak ni na nebu ni na zemlji" o kojem nitko ne vodi brigu. Uz sve to krenule su neprovjerene priče da se Mul "čuva" za nekog investitora koji ima podršku politike.

'Nije usklađeno s planom'

Mi smo ovih dana uputili pitanja u grad Zadar vezano za ovaj neriješeni problem, a iz toga odgovora je razvidno da će Mul ostati neriješeni "čardak" do daljnjega. Evo odgovora iz grada:
- Od 2004. godine luka Mul na Silbi ima status luke lokalnog značenja otvorene za javni promet i obuhvaćena je prostornim planom Grada Zadra. Odlukom Vlade RH iz 2015. o davanju suglasnosti na odluku Županijske skupštine Zadarske županije o izmjenama i dopunama odluke o osnivanju Lučke uprave za luke županijskog i lokalnog značenja, kojom se daje suglasnost na proširenje nadležnosti Županijske lučke uprave Zadarske županije na nove luke i proširenje obuhvata lučkih područja postojećih luka, izuzeto je lučko područje Silba/Mul, uz obrazloženje iz prijedloga odluke Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, da lučko područje Silba /Mul nije usklađeno s prostornim planovima grada Zadra.
Budući da su u tijeku izmjene i dopune Prostornog plana grada Zadra, kojim je također obuhvaćeno i reguliranje odnosa između Grada Zadra i Zadarske županije te Županijske lučke uprave, vodit će se računa o zahtjevu mještana u pogledu navedene luke prvenstveno štiteći njihove interese – stoji u odgovoru nadležnih u Gradu Zadru.
Naravno da se iz ovoga ne može niti nazrijeti konačno rješenje za luku Mul niti to kada bi konačno i s kakvim sadržajem Mul postao prava, ozbiljna i organizirana luka, što zbog svog položaja definitivno zaslužuje. A upitno kako će se to najprije zadovoljiti interesi mještana koji su ionako revoltirani višegodišnjom nebrigom o svojoj najvažnijoj i najprometnijoj luci.

Naslovnica Vijesti