More Vijesti

inicijativa green sail

Nautičari, nije more kontejner za škovace!

inicijativa green sail

Redovito nas šokiraju prizori otpada u moru, pravih putujućih otoka smeća i plastike koji plivaju oceanima, ali i fotografijama uginulih morskih bića koja se ne mogu boriti s takvim zagađenjima. Upravo takve scene i uništavanje našeg mora želi spriječiti inicijativa "Green Sail", s ciljem edukacije o važnosti recikliranja i pravilnog odlaganja otpada za vrijeme boravka na moru i nakon dolaska u naše marine. Prvenstveno usmjerena na strance i jedriličare, uspjela je od početka ove godine, okupiti mrežu pružatelja čarter usluga koji svojim gostima ukazuju na važnost takvog odgovornog ponašanja, a na svoju su stranu privoljeli neke marine i luke koje imaju reciklažne spremnike i mjesta za odlaganje raznog otpada.

- Nautički turizam je idealan za održivi turizam, no manjka nam infrastrukture, aktivnosti i svijesti, a ovo je samo početak promocije recikliranja i održavanja našeg mora čistim - objašnjava nam Ornela Krežić, ambasadorica "Green Saila“, akcije koju je pokrenula britanska tvrtka „Sail Croatia“. Objasnila nam je kako je u svijetu uobičajena takva praksa velikih kompanija kada dosezanjem određenog stupnja razvoja, vraćaju nešto u zajednicu kao ulog za budućnost, te da nemaju fige u džepu, a nitko osim njih nema financijskih troškova za uključenje u projekt. Pomoć nude i marinama s kojima su dosad uspostavile suradnju kako bi još ljepše uredile i upotpunile reciklažne objekte za odlaganje otpada.

Svaka jedrilica u mreži partnera „Green Saila“, njih čak već 500, sadrži besplatan paket s informativnim letkom gdje su označene sve marine na području srednje Dalmacije koje imaju neke od kapaciteta za reciklažu, naljepnicom sa znakom recikliranja za koš za smeće, te zelenu zastavicu kojom bi se trebala lakše uspostaviti komunikacija među gostima.

- U predsezoni smo informirali čarter firme o mogućnosti uključenja u našu inicijativu i dobivanja paketa kojima se također podiže njihova usluga u jedrilicama, što itekako cijene naši većinski gosti iz zapadnih zemalja kojima je recikliranje nešto uobičajeno i svakodnevno. I oni nam mogu pomoći da se poveća količina recikliranog materijala, da se svi umrežimo, steknemo navike i da profitiraju mali poduzetnici koji se time bave - objašnjava nam Ornela zadovoljna velikim interesom tvrtki za najam brodova, te samih gostiju koji su to rado prihvatili.

- Pri završetku putovanja, gosti se odlaskom na poveznicu priloženu na letku, mogu registrirati i dobiti na poklon zelenu zastavicu koju će ponijeti kući. I to je jedan način kako podupiru našu inicijativu. Većina naših gostiju se tu vraća već nekoliko godina i sigurno to namjeravaju nastaviti. Naravno da je i njima važno da dolaze tamo gdje je čist okoliš u kojem žele uživati - napominje Ornela, upoznavajući nas i s Draganom Buzdovačić, iz obiteljske tvrtke „SunLife charter“ koja je odmah prihvatila sudjelovati u tom projektu.

- Oduševila nas je ideja i koncept „Green Saila“, jednako reagiraju i gosti kad čuju da u nekim marinama ipak mogu razvrstati otpad. Već odavno su nam znali dolaziti i pitati gdje će s bocama i vrećicama. Nadam se da će projekt potaknuti veći broj marina i luka da se pobrinu i uvedu reciklažna mjesta. To bi mogao biti poticaj i našim sugrađanima, a ne samo turistima, da konačno počnemo odvajati smeće - zaključila je.

Naslovnica Vijesti