StoryEditor
MoreNA KIOSKE STIGAO NOVI BROJ OTVORENOG MORA

Uz brojne zanimljive teme čitateljima na dar kupon-ulaznica za nadolazeći splitski Croatia Boat Show

Piše OM
4. ožujka 2017. - 13:29

Iako magle na Jadranu nisu tako česte kao na nekim drugim morima, jednako su neugodna i opasna pojava kada se dogode budući da jako otežavaju plovidbu brodova i čine je daleko rizičnijom, osobito zbog mogućih sudara na moru. Kako ploviti po magli i što treba činiti da ta plovidba bude što sigurnija, tema je kojom se detaljno bavi novi broj 241. najtiražnije domaće nautičke revije Otvoreno more koji je upravo stigao na kioske.

Pregled noviteta

A da bi se uopće moglo ploviti, prvo treba nabaviti brodicu ili jedrilicu, što će mnogi učiniti u iduća dva-tri mjeseca, jer je ljetna sezona na obzoru, pa zov mora iz dana u dan postaje glasniji. U odluci što kupiti, svim zainteresiranim svakako će pomoći detaljan izvještaj o brodskim novitetima predstavljenim na nedavnom Zagrebačkom sajmu nautike, počevši od malih čamaca i gumenjaka, pa do ozbiljnijih plovila i manjih jahti.

Naravno, za svako prikazano plovilo navedeni su glavni tehnički podaci, ukupni dojam i cijena, što će budućim moreplovcima pomoći u suženju izbora na glavne favorite. Neke od njih bit će moguće uživo vidjeti i na sljedećem splitskom Croatia Boat Show koji se otvara 5. travnja, a čitatelji Otvorenog mora moći će ga besplatno posjetiti zahvaljujući ulaznici koju dobivaju na dar.

Onima koji vole more i plovidbu, ali brodicu nemaju namjeru kupiti ili to sebi ne mogu priuštiti, bit će zanimljiva tema o skorom dolasku UberBoata na Jadran. Ta će se usluga naručivati mobilnom aplikacijom, kao i Uberova taxi vozila, a zatim vam ostaje izabrati uvalu ili plažu do koje želite doploviti.

Inovativni trup

U novom broju je i priča o hrvatskim projektantima koji su svojim inovativnim rješenjima u konstrukciji trupa i interijera nove njemačke jedrilice Bavaria C57, impresionirali svjetsku nautičku javnost. Kako centrirati jarbol nakon promjene sarči, tema je pak rubrike koja čitateljima pruža stručne savjete, dok će testovi gumenjaka Saver MG 710 i jedrilice Reacher 780 pružiti dublji i detaljniji uvid u maritimne i druge odlike tih plovila.

Ljubitelje ribolova svakako će zainteresirati tekst o novom podvodnom dronu PowerRay koji daljinski upravljan može zaroniti do 30 metara, pregledavati podmorje za ribiča koji situaciju uživo prati na svom pametnom telefonu, ali i odnijeti ješku s udicom ribi pod nos ili pred rupu, te je uloviti. Mekane silikonske varalice twistere najbolje je ipak osobno odbacivati štapom, a kako ih treba povlačiti objašnjava tekst "Ribe vole uvrnute ješke".

Sve navedeno, uz redovite kolumne Renata Baretića, Tonke Alujević, Marijana Žuvića i dr. Alena Solde, tek je dio zanimljivog sadržaja za sve one kojima su more, brodovi i ribolov važan dio života. (O.M.)

Izdvojeno

06. srpanj 2020 19:43