StoryEditor
MorePOMORSKO DOBRO

"Uređenje" obale ne smije se prepustiti investitorima

27. prosinca 2016. - 21:15

Prvi put održana je Koordinacija načelnika, gradonačelnika i službenika koji se bave pomorskim dobrom priobalnih i otočnih jedinica lokalne samouprave na području Splitsko-dalmatinske županije. Pristigli su na sastanak u Split predstavnici, njih 36, iz 31 jedinice lokalne samouprave, sve kako bi se raspravilo te promijenila i neka od pravila koja se tiču upravljanja pomorskim dobrom.

- Teme su bile "Pravilnik o redu na pomorskom dobru" kako bi se točno znalo što je koncesionaru, na primjer na plaži, dopušteno, a što ne. Razgovarili smo i o "Fondu za onečišćenje mora", dok nas je konzultat za EU fondove upoznao sa svim detaljima i načinima kako se prijaviti i dobiti sredstva upravo za projekte na pomorskom dobru. I za koje projekte je to uopće moguće – istaknuo je dožupan splitsko-dalmatinski Ante Šošić.

Stručnjaci za ovo dobro, koje je i te kako primamljivo brojnim investitorima, imali su raspravu i o "Planu upravljanja pomorskim dobrom i praksom u izdavanju koncesijskih odobrenja", kako bi se izbjegao neki novi Žnjan, negdje nova gradnja bez vizije kao što se događa minulih godina u Splitu.

- Sve su ovo smjernice kako trebamo u budućnosti zaštititi našu obalu, pa je najzanimljivija rasprava bila u vezi s "Urbanističkim konceptom uređenja obale". Za primjer smo dali slučaj iz Trogira, gdje se planski uređuju četiri kilometra obale od Duhanke do Arbanije, i po tom planu, možemo ga nazvati temeljem za kasnije uvrštenje u prostorni plan, će se ubudućnosti raditi i od investitora zahtijevati poštovanje tog koncepta – kazuje nam dalje Stipe Čogelja, županijski pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, te dodaje:

- Time bi se koncesionarima nametnulo što gdje treba biti, a ne prepustilo investitorima da u svrhu zarade mijenjaju i nagrđuju prostor. A kako bi potaknuli na izradu takvih urbanističkih koncepata jedinice lokalne samouprave, Splitsko-dalmatinska županija će i sufinancirati općine i gradove pri izradi koncepta.

Izdvojeno

07. kolovoz 2020 03:20