StoryEditor
MoreNOVI BROJ OTVORENOG MORA NA SVIM KIOSCIMA

Ugljikov monoksid vreba u svakom brodu

Piše OM
11. rujna 2019. - 16:45
OM_271__266x119_NOVI_BROJ_verzija_2-1

Nedavna pogibija talijanskog nautičara na hrvatskom turističkom jedrenjaku, opremljenom vrtnim benzinskim agregatom, potaknula je brojne rasprave o opasnosti ugljikova monoksida. Manje je poznat podatak kako se trovanje može dogoditi čak i u najmanjem brodu s kabinom ili zatvorenom tendom, a tek rijetki znaju da izvor otrovnog plina može biti i na susjednom brodu, što poziva na dodatan oprez. Kako se s tim problemom nose Amerikanci, koji godišnje bilježe desetak fatalnih nesreća, koliko košta ugradnja detektora i kako smanjiti šanse za trovanje, pročitajte u novom broju Otvorenog mora.
Što sve treba uzeti u obzir kod zamjene dotrajalih ili razbijenih brodskih prozora, donosimo u članku o prednostima i manama pleksiglasa i polikarbonata, najčešćim alternativama skupom kaljenom staklu. Pratili smo i proces postavljanja silikonske folije s petogodišnjim jamstvom, koja štiti podvodni dio trupa od dosadnih morskih algi.
Kako u 40 dana preploviti duž cijelog Jadrana, bez visokih troškova i plaćanja veza, ispričao nam je bračni par Dunaj. U avanturu od 400 nautičkih milja uključio se i pas ljubimac, koji je strpljivo među njima stajao na sredini morskog kajaka.
Uz izvještaj s protekle Južnodalmatinske regate Krešimir Đakulović donosi povijesnu priču o optimistu, najpopularnijoj jedriličarskoj klasi na svijetu. Što je potrebno za uvoz rabljenog broda iz inozemstva objašnjava naš sudski vještak Damir Višić, a ribolovni stručnjak dr. Alen Soldo odgovara na upit može li se izvađena dubinska riba spasiti bušenjem mjehura. Šime Duvančić, pak, otkriva savjete za uspješan lov kirnji udicom, te tajnu kako sačuvati najbolji okus ulovljene lignje.
Uz test Navara 7, romantičnog retro guca iz Tivta, isprobali smo i poljski Parker 630 Sport. U novom broju pročitajte i kolumne Tonke Alujević, Marijana Žuvića, Renata Baretića, Ede Šegvića i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe. (O. M.)

Izdvojeno

14. srpanj 2020 06:59