StoryEditor
MoreChrysaora hysoscella

U Jadranu se pojavila 'kompas meduza', stručnjaci upozoravaju: 'Nipošto je ne smijete dirati!'; Evo kako je prepoznati i što napraviti ako vas ipak opeče

Piše PSD
15. svibnja 2019. - 00:17
meduza

Kod Betine na otoku Murteru pojavila se kompas meduza ili Chrysaora hysoscella za koju stručnjaci upozoravaju da se nipošto ne smije dirati, jer pri dodiru izaziva žarenje i opekline, javlja Morski.hr.

Chrysaora hysoscella, poznata kao kompas meduza, vrsta je koja je živi u obalnim vodama Atlantskog oceana i Sredozemnog mora. Pojavljuje se i u blizini obala Ujedinjenog Kraljevstva, Irske i Turske.

Karakterizira ju žuto-smeđi klobuk koji podsjeća na kompas, a može narasti do 30 centimetara u promjeru, a lovke do 1 metra duljine. Ima 24 lovke koje su podijeljenje u tri grupe po 8. Gibaju se uglavnom pomoću morskih struja u gornjem stupcu morske vode, opisuje Centar za invazivne vrste kojem je u kolovozu 2018. godine dojavljeno da se ista meduza pojavila pored Poreča.

Iako se u proljetnim mjesecima mogu javiti u nešto većem broju, mali broj jedinki doživi spolnu zrelost i preživi do ljeta.

Ova vrsta meduze pripada grupi meduza koje posjeduju žarne stanice na svojim lovkama te tako, u kontaktu sa njom može izazvati opekotine na koži. Njihova pojava se bilježi ciklično, ali ne svake godine. Životni vijek kompas meduze je jedna godina. Pretpostavlja se da ugibaju nakon oslobađanja gameta.

Kompas meduza u moru se orijentira i održava ravnotežu uz pomoć senzorskih stanica nazvanih statociti, a pigmentirane mrlje omogućavaju meduzi percepciju promjene svjetlosti. Hrane se zooplanktonom, a prirodni neprijatelj su joj morske kornjače i riba Mola Mola - Veliki bucanj koji se njome hrane.

Iz Centra savjetuju da ukoliko ponovo naiđete na ovu vrstu, nikako joj se ne približavate i izbjegavate dodir jer mogu izavati opekotine i žarenje. Ako se ipak dogodi da vas opeče, mjesto treba ohladiti i namazati aloa verom ili sličnim gelom koji sprečava opeklinske promjene.

No, ukoliko je ponovno uočite, javite se Centru porukom na Facebooku, na e-mail: civ@iptpo.hr ili br. tel. +385 52 408 304, navodi Morski.hr.

#MEDUZA#CHRYSAORA HYSOSCELLA#KOMPAS MEDUZA

Izdvojeno

08. srpanj 2020 02:47