StoryEditor
MoreEUROPSKI NOVAC ZA HRVATSKI BROD MUZEJ

Titov Galeb zaplovio prema svojoj Kraljevici

Piše PSD.
5. prosinca 2019. - 13:27

Ususret blagdanu Svetog Nikole, iz riječkog Porto Baroša prema Kraljevici uz pomoć remorkera zaplovio je jedan od najpoznatijih jadranskih brodova - Galeb. Nekadašnji školski brod i ploveća rezidencija Josipa Broza Tita za iznos od 58 milijuna kuna od hrpe željeza pretvorit će se u moderan muzej. Radovi će se obaviti u tvrtki Dalmont, u neposrednoj blizini škvera koji je nekoć nosio ime Titovo brodogradilište Kraljevica.
Autorica dizajna budućeg postava na samom brodu je Nikolina Jelavić Mitrović, a autorice stalnog postava su djelatnice Muzeja grada Rijeke Nataša Babić i Ema Makarun, uz suradnju povjesničara Tvrtka Jakovine. Muzejski postav će se prostirati na 4500 četvornih metara broda. Multimedijalni i interaktivni stalni postav broda muzeja sastoji se od četiri cjeline: povijesti broda od 1938. do 1990., uloge Josipa Broza Tita i njegovih putovanja na brodu u razvoju Pokreta nesvrstanih, života na školskom brodu i predstavljanja broda kao tehnološkog dostignuća svog vremena.
Predviđeno je da nakon obnove duge 14 mjeseci brod muzej bude privezan uz Molo longo u Gradskoj luci.
Brod Galeb obnavlja se i prenamjenjuje u brod muzej u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture.
Galeb je sastavni dio projekta Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine za koji je Grad Rijeka dobio 68.9 milijuna kn bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 15:06