StoryEditor
MoreUBOJICA ŠPORKICE

Tank u brodu, nečistoća van!

Piše Željko Simunić
8. studenog 2017. - 20:43
More251007tank_voda_07

Nakupljene nečistoće, talog, alge i voda u tankovima goriva vrlo su čest razlog glavobolja vlasnika brodica, jer kad onečišćenja dosegnu određenu razinu, pogonski motor upada u probleme. Guši se, trokira i na koncu potpuno otkaže, što u morskim uvjetima, a osobito na điti daleko od kopna i pomoći mehaničara, predstavlja velik problem.

Rješenje je, naravno, prevencija, odnosno redovita kontrola i mijenjanje uložaka na pretfitrima-separatorima i filtrima goriva, odnosno temeljito čišćenje tankova svakih nekoliko godina. No, te se operacije često odgađaju dok ne bude prekasno, ponajprije zbog toga što se tankovi u suvremene brodice ugrađuju na vrlo nepristupačna mjesta, kako ne bi oduzimali prostor, pa ih je iznimno teško, a ponekad i nemoguće demontirati radi čišćenja. Uz to, tako ugrađeni spremnici često nemaju ni inspekcijske otvore za čišćenje, pa je problem još veći.

Rješenje je zadnjih godina pronađeno u razvoju posebnih kemijskih sredstava za čišćenje i vanjskim čistačima tankova koji se crijevima jednostavno priključe na tank goriva, uspostave kružnu cirkulaciju specijalnih tekućina kroz njega i sustav napajanja, te u konačnici potpuno uklone sve naslage, nečistoće i alge iz tanka. To pak znači da on barem nekoliko godina neće stvarati probleme motoru niti kapetanu.

Na nedavnom Biogradskom sajmu nautike tvrtka Datacol iz Buja imala je praktičnu prezentaciju rada jednog takvog uređaja, nazvanog Datacol Tank Cleaning System, koja je zorno pokazala njegovu efikasnost. Menadžer Datacola  Alen Višković tom nam je prigodom kazao kako ovaj uređaj nudi rješenje i za uznapredovalu kontaminaciju tanka goriva, kada su stvorene znatne naslage na njegovoj unutrašnjoj površini. One će, naime, djelovanjem uređaja i posebnih kemikalija biti otopljene i izbačene iz tanka i sustava goriva. Nakon tretmana dobiva se optimalna situacija u spremniku, koju je nadalje moguće održavati takvom korištenjem za tu svrhu proizvedenih aditiva u servisnim intervalima, kakav je i Datacolov Fueldat aditiv, zaključuje Višković.

Kažimo i da će se usluge čišćenja novim uređajem početi pružati u siječnju, te da će čišćenje spremnika od 100 litara stajati oko 100 eura.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 21:24