StoryEditor
MoreU PRODAJI NOVI BROJ OTVORENOG MORA

Tajna solarnog panela od 24 volta

Piše PSD.
11. lipnja 2019. - 15:56

Ljeto je pred vratima i sve su oči uprte prema moru. Brodovi se intenzivno pripremaju za sezonu i jedno od glavnih pitanja je opskrba strujom kad je motor isključen. Solarne ploče su već godinama standardan dio opreme, no još uvijek puno vlasnika griješi u odabiru elemenata sustava.

Jedna od najčešćih zabluda je ugradnja panela napona 12 volta jer se s onima od 24 volta u oblačnim danima može prikupiti više struje, pod uvjetom da cijeli proces regulira pametni punjač. Te i druge detalje oko instalacija i baterija u zanimljivom razgovoru otkrio nam je mladi inženjer Damir Botić.

Svijet vrlo popularnih džepnih akcijskih kamera približili smo odabirom deset najboljih primjeraka na tržištu u svim cjenovnim razredima. Novom tehnologijom se bavi i tekst o žiroskopskim stabilizatorima, zasad najučinkovitijem rješenju protiv ljuljanja broda.

Samostalno ploviti može svatko s odgovarajućom dozvolom, a koliko vremena treba za svladati osnove jedrenja na krstašu objašnjava naš sudski vještak za nautiku Damir Višić. Krešimir Đakulović pak opisuje kakvu je ulogu crni labud imao na Komiškoj regati.

Ribolovni stručnjak dr. Alen Soldo objašnjava koje su vrste riba manje izložene pogubnom djelovanju mikroplastike dok Šime Duvančić predstavlja savjete specijalista za lov površinskim špinanjem. Uz testove motornoga broda godine, švedskoga glisera Nimbus W9 i talijanskog gumenjaka Marlin 630, u novom broju pročitajte kolumne Tonke Alujević, Marijana Žuvića i Renata Baretića i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe. (O. M.)

 

Izdvojeno

06. srpanj 2020 17:00