StoryEditor
MoreNA KIOSKE STIGAO NOVI BROJ MAX FISHINGA

Tai kabura za siguran ulov

Piše M.F.
1. veljače 2017. - 12:07
tai kabura00

Svi oni kojima je ribolov drag hobi, neovisno o tomu jesu li prekaljeni meštri o' tunje ili tek početnici u drugovanju s udicom, u novom broju najtiražnije hrvatske ribolovne revije "Max fishing" pronaći će puno zanimljivoga štiva iz pera naših ponajboljih stručnih novinara predvođenih autorom brojnih knjiga o morskom ribolovu Borisom Bulićem. Tematski forte broja 15. je zimski ribolov, a kako se on može obavljati različitim tehnikama iz barke i s obale, saznat ćete puno o svim njegovim varijacijama.

Pučinska panula

Koliko je pak uspješan kada se za lov koriste nove varalice 'Tai kabura' tvrtke Yamashita, koje su u kratkom vremenu izborile visoku reputaciju diljem svijeta, testom uživo u akvatoriju Zadra provjerio je Boris Bulić. Njegov je zaključak da je takva reputacija potpuno zaslužena, a o dokaznom postupku i sadržaju jacere nakon ribolova potanko govori tekst "Japanske varalice za jadranske ribe".

Optimalna ili maksimalna dužina štapa česte su teme u ribolovnim revijama, dok se o maksimalnoj kratkoći rijetko piše. Dvojbama oko te donje granice i prikladnim savjetima kada koju koristiti, bavi se tekst "Je li dovoljno kratko?", naravno imajući u vidu različite tehnike lova.

Zimi svakako u vidu treba imati i tehnike neba, odnosno vremenske uvjete koji vrlo brzo mogu postati opasni ako se pozorno ne prate prognoze i predznaci koji najavljuju nepogode. Tema "Lov je gušt, a oprez zakon" bavi se upravo tim predznacima, koje nipošto ne treba zanemariti.

Svaki ribolovac potajno sanja o kapitalnom ulovu, a kako taj san pretočiti u stvarnost oni ambiciozniji saznat će iz teksta "Tehnika za prave meštre", što se detaljno bavi pučinskom panulom koja u svojim uspješnim izvedbama u pravilu donosi velike i kapitalne ulove.
A da bi se ribe u zimskom razdoblju, kada su umrtvljene i nevoljko grizu, ipak navelo da napadnu ješku, treba ih potaknuti na takav korak. Kako i čime to učiniti, odnosno kako spušteni pribor učiniti atraktivnijim, objašnjava se u temi "Pažnja, pažnja, udica u moru!"

Je'n, dva, tri...

Nakon svih tih priprema i naučenih finesa, trebao bi uslijediti ključni trenutak – riba grize! Hoće li on biti okončan poželjnom opcijom, riba je zakačena, ili pak stresnom i nepoželjnom, riba je pobjegla, umnogome ovisi o pravovremenoj reakciji ribolovca, čime se bavi tekst "Je'n, dva, tri – kontra!"

Naravno, pobrojane teme samo su dio bogatog sadržaja novog "Max fishinga", jer tu je još niz zanimljivih priča, stručnih tekstova i korisnih savjeta, kao i četiri ribolovna izloga u kojima su posložene role, štapovi, strune, varalice, udice i ostali ribolovni pribor koji se inovativnošću, cijenom i kvalitetom nametnuo za izbor.

Izdvojeno

01. srpanj 2020 17:20