StoryEditor
MoreZastrašujuća 'šćiga'

Svjetski stručnjaci u Splitu raspravljali o rijetkom fenomenu: evo zašto se stvaraju plimni valovi koji su prije 30 godina našim otočanima utjerali strah u kosti

8. svibnja 2019. - 16:28
bura_ciovo9-230219

U lipnju 1978. godine Velu Luku pogodila je serija plimnih valova kada su valovi dosezali visinu i od šest metara. Zastrašujuća 'šćiga', kako otočani nazivaju plimni val, poplavila je objekte u prvom redu kuća, izbacila brodove na kopno i utjerala strah u kosti stanovnicima koji su solidarnošću uspjeli othrvati se posljedicama ove pojave.

Desetljećima su se znanstvenici sporili oko femonema plimnih valova, a ovih dana šezdesetak vrhunskih stručnjaka za ovo područje, iz 20-ak zemalja svijeta, okupilo se u Splitu na Prvoj konferenciji o meteorološkim tsunamijima koja se održava u hotelu Park. Domaćin konferencije je Institut za oceanografiju i ribarstvo Split odnosno znanstvenik dr. Ivica Vilibić koji je 2007. godine s dvojicom inozemnih kolega dokazao postojanje meteoroloških tsunamija.

Pojava je prethodno osporavana u znanstvenom svijetu, a Vilibić je s kolegama utvrdio da jedina nastaje djelovanjem atmosferskih prilika, za razliku od ostalih koje se rađaju iz potresa, klizanja tla ili erupcija vulkana. Danas je potvrđena teorija da se radilo o putujućim valovima vidljivim u polju tlaka zraka s rezonantnim prijenosom energije u more.

- Meteorološki tsunamiji su nagle oscilacije razine mora u uvalama i na otvorenom moru koji nastaju zbog naglog poremećaja tlaka zraka i vjetra u atmosferi. To uzrokuje velike valove u uvalama, nagle poprave obalnih područja, često materijalne štete, ali i ljudske žrtve. Mi već godinama surađujemo sa znanstvenicima iz cijelog svijeta, posebice iz Amerike i Baleara, a konferencija u Splitu je potvrda Institutu za oceanografiju i ribarstvo, koji je vodeći u istraživanju meteoroloških tsunamija u svijetu - kazao je Vilibić.

Na skupu u Splitu sudjeluju stručnjaci koji se bave istraživanjem ovog fenomena koji se javlja u svim morima svijeta pa je istraživan na svim kontinentima osim Antarktike. Ta pojava se povremeno javlja u pojedinim uvalama i na malom području, na Jadranu, Siciliji i Balearima, gdje je poznata pod raznim imenima: šćiga, marrobbio, rissaga...Osim veloglučke šćige iz 1978. godine, poplave su zabilježene u Starom Gradu i Malom Stonu 2003. godine, u Malom Lošinju 2008. godine, čak i posljednje dvije godine u starogradskoj uvali.

- Sustavi upozoravanja na meteorološke tsunamije nigdje su svijetu ne daju prognozu jačine događaja, no postoje sustavi koji su za to sposobni. Na temelju analize sinoptičkih uvjeta u atmosferi, moguće je predvidjeti mogućnost pojave samog događaja, no ne i njegovu jačinu. Jednostavo, numerički prognostički modeli ne mogu dovoljno dobro reproducirati procese u atmosferi. Tako da je još dosta istraživanja ispred nas da dosegnemo razinu kvalitetne prognoze meteoroloških tsunamija u našim uvalama - kaže nam prof. Vilibić kojeg smo upitali može li se ublažiti šteta od plimnih valova.

- Prilagodba obalnog područja je sigurno jedan od načina ublažavanja šteta od meteoroloških tsunamija. Promjenom batimetrije ugroženih luka mijenja se i jačina događaja, no tu treba biti oprezan da se ne načini kriva adaptacija, koja može dovesti do još jačih oscilacija u ugroženim lukama. Drugi način ublažavanja šteta je edukacija stanovništva u ugroženim područjima - navodi ovaj znanstvenik.

Objašnjava kako preliminarne procjene govore da bi, u slučaju izraženih klimatskih promjena, i učestalost meteoroloških tsunamija rasla za oko 30 posto do kraja 21. stoljeća.

- Ipak, taj zaključak je temeljen na preliminarnim analizama, dodatna istraživanja su potrebna. Naravno, klimatske promjene utječu na porast razine mora i olujne uspore, stoga će i pojava meteoroloških tsunamija izazivati mnogo veću štetu u budućoj klimi - zaključuje.

Stručnjaci smatraju kako će meteorološki tsunamiji u Sredozemlju biti učestaliji ako čovječanstvo nastavi ispuštati povećane koncentracije stakleničkih plinova. U svakom slučaju, predviđa se porast srednje razine mora kao posljedica klimatskih promjena te će tako i utjecaj meteoroloških tsunamija i drugih fenomena na obalno područje rasti.

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 01:39