StoryEditor
Moreznanstveni skup

Svjetski kongres o školjkašima: u Splitu se okupilo 150 stručnjaka iz 26 zemalja

17. lipnja 2019. - 13:16

Jeste li znali da je najdugovječnija vrsta školjkaša koja obitava u Jadranskome moru Glycymeris pilosa, koja može živjeti više od 70 godina? Koliki je životni vijek i drugih školjaka, kako na njih utječu klimatske promjene, te kakav je njihov utjecaj na more i morske organizme, neka su od pitanja kojima će se baviti sudionici 5. međunarodnog znanstvenog kongresa o sklerokronologiji, koji se u organizaciji Instituta za oceanografiju i ribarstvo u sklopu SCOOL projekta održava u Splitu od 17. do 20. lipnja.

Kongres organizira Institut za oceanografiju i ribarstvo u sklopu SCOOL projekta i okupit će više od 150 sudionika iz 26 zemalja. Sudionici dolaze iz SAD-a, Kanade, Japana, Australije, čak iz Južne Afrike, Falklandskog otočja, Islanda...

– Sklerokronologija je znanstvena disciplina koja proučava čvrste dijelove morskih organizama, uključujući ljušture školjkaša, otolite (ušne kosti) riba, te koralje i čvrste alge. Zanimljivo je da neke vrste školjkaša žive više od stoljeća, te da je starost najdugovječnije vrste, Arctica islandica, procijenjena na impresivnih 507 godina.

Kongres je počeo danas u devet sati u amfiteatru Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. 

Izdvojeno

10. kolovoz 2020 21:49