StoryEditor
Moregraciozno stvorenje

Stručnjaci sa splitskog Instituta o morskom psu snimljenom u Dalmaciji: Njihova pojava danas je kuriozitet u Jadranu. Zabilježeni su slučajevi napada, ali nema panike

Piše PSD
12. lipnja 2019. - 17:51
shutterstock_428989108

O morskom psu koji je uočenn proteklog vikenda kod Makarske, a čija je snimka preplavila domaće medije i društvene mreže te izazvala raspravu stručnjaka o kojoj se vrsti radi, oglasio se i splitski Institut za oceanografiju i ribarstvo.

Stručnjaci o morskim psima u Jadranu: Tunolovci ih stalno viđaju. Modrulj grize iz straha, a 'veliki bijeli' iz zabune. Ako ih kojim slučajem vidite, ostanite vertikalno u moru i mirno se udaljite

Koja vrsta morskog psa je snimljena kod Makarske? 'Nije to modrulj, peraja i gubica su mu zašiljeni, a tijelo mišićavo, sigurni smo da je riječ o primjerku koji se rijetko pojavljuje na Jadranu'

Snimka morskog psa kod Makarske uznemirila javnost, splitski stručnjak smiruje tenzije: Prije ćete dobiti na lotu, nego na Jadranu naletjeti na veliku bijelu psinu!​

Kod Makarske snimljen morski pas! Prizor kojeg ni jedan kupač ne želi vidjeti zapalio društvene mreže

Objavu s njihovog Facebooka prenosimo u cijelosti.

'Sigurno ste u više navrata ovih dana vidjeli snimke gracioznog morskog stvorenja kojeg nazivamo morski pas kučak, psina dugonska ili popularno - mako (Isurus oxyrinchus). Radi se o manjem primjerku te vrste koji je uočen prvo kod Makarske, a kasnije i u Korčulanskom kanalu.

 

Karakteristike na osnovi kojih je obavljena identifikacija sa ilustracijama već je prenio Podvodni.hr, a i mi ih donosimo u komentaru na ovaj post.

Identifikacija je obavljena u suradnji sa našim znanstvenicima te je ovom prilikom definitivno potvrđujemo.

Povijesno je kučak bio relativno česta pojava u Jadranu, no njegova brojnost, kao i brojnost brojnih drugih vrsta morski pasa, drastično je smanjena uslijed neracionalnog izlova te je danas njihova pojava kuriozitet. Radi se o ugroženoj i zaštićenoj vrsti.

 

Naglašavamo da potrebe za panikom nema. Iako postoje zabilježeni slučajevi napada na čovjeka od strane ove vrste, oni su iznimno rijetki te ih je u posljednjih 120 godina zabilježeno tek 10 u cijelom svijetu.

Na slici koju prenosimo sa stranice ISAF koja se bavi praćenjem napada morskih pasa u svijetu prikazani su svi fatalni napadi ove vrste na čovjeka. (Točkica se nalazi u desnom dijelu slike).

 

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 18:58