StoryEditor
MoreLOŠE VIJESTI ZA POMORCE

<strong>Rolls Royce gradi<br /> teretnjake bez posade</strong>

Piše Željko Simunić
5. prosinca 2016. - 10:54

Na simpoziju Autonomous Ship Technology održanom u Amsterdamu inovatori poznate kompanije Rolls-Royce iznenadili su prezentacijom svojih trgovačkih brodova na kojima - neće biti posade. S obzirom na činjenicu da sada preko oceana plovi otprilike 80.000 plovila i na svakome se nalazi posada, Rolls-Royceov projekt budućnosti izazvao je veliko zanimanje svih sudionika.
Brodom će se naime upravljati daljinskim putem s obale, a na njemu će automatski biti više prostora za teret budući da kabine za posadu više neće postojati. S druge strane, pomorce najprije valja školovati i obučiti, a onda im na brodu trebaju hrana, voda, grijanje, hlađenje... Bez njih otpadaju svi ti troškovi kao i gubitak energije, pa će plovilo budućnosti trošiti od 10 do 15 posto manje goriva.
Potpredsjednik odjela inovacija Rolls-Roycea Oskar Levander napomenuo je da da će njihovi brodovi imati specijalnu, užu konfiguraciju trupa kako bi po moru plovili s manje otpora. On smatra kako će se ujedno povećati sigurnost plovidbe jer će računala voditi brigu o svemu, a pomorci više neće biti u opasnosti. Autonomni brod rade u suradnji s finskim VTT Tehničkim istraživačkim centrom i planiraju ga dovršiti do 2020. godine, te početi sa serijskom proizvodnjom u idućih 10 godina. I, dok su se znanstvenici oduševili projektom, a Zeleni obradovali radi najave manjeg zagađenja, novost je itekako zabrinula pomorce na svim meridijanima jer će po svemu sudeći najveći dio njih ostati bez posla. (Ž. S.)

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 18:58