StoryEditor
MoreRegata za škoj

Stotinjak malih Hvarana isprobalo snagu regatnog broda

8. siječnja 2019. - 16:05

Sudeći po interesu i djece i onih nešto starijih, Hvarani će morati poraditi na tome da njihova manifestacija "Regatoj za škoj" postane – tradicionalna! Čak su i organizatori iz projekta "FORsailing - inicijativa za jedrenja u Hvaru - Filip Jurišić" bili iznenađeni velikim interesom otočana za taj "Dan jedrenja u Hvaru". Svi su htjeli naučiti kako jedriti, držati kormilo i "idro" te upravljati brodom, kako vezati čvor ili grop, kako "piturat" plovilo,...
- Odaziv je bio bolji od očekivanog, pogotovo su djeca bila zainteresirana za ovu našu morsku priču. U početku neki mališani nisu htjeli ući u brod, da na kraju, nakon što su zajedrili u gradskoj vali, nisu htjeli izaći iz jedrilice! - govori nam Filip Jurišić, legendarni Gašo, kormilar u olimpijskoj klasi "laser", član splitskog "Mornara", koji želi svojim Hvaranima prenijeti ljubav prema jedrenju, pa naglašava:
- Imali smo i regatu na jedrilicama tipa "Beneteau First 18", odnosno "Seascape18", gdje smo po turnirskom sistemu među 16 posada došli do pobjedničke ekipe kormilara Riccarda Kuhara.
Momci Riccardo Kuhar, Tonči Bavčević i Dean Roić bili su brži od ženske posade u sastavu: Petra Bibić, Antonija Žuvela i Marija Bibić, te trećeplasirane momčadi: Ivan Bonković, Matko Hure i Antonio Novak.
Jedriličarskim vještinama Hvarane su podučavali mentori: Toma Stipanović, Mario Lulić, Filip Miroić, Tonči Đogaš i Filip Jurišić, a dok se čekao red za ući u jedrilicu i zajedriti, mališani su sudjelovali u radionicama bojanja brodova i vezivanja gropova, koju su vodili mladi hvarski pomorci Antonio Novak i Matko Hure.

Izdvojeno

12. srpanj 2020 00:03