StoryEditor
MoreJEFTINI KOMUNALNI VEZOVI

Stižu pontoni za 512 brodica

Piše Ahmet Kalajdžić
27. siječnja 2017. - 11:01

Nakon što je u akvatoriju komunalne lučice Batala lani postavljen prvi ponton, do lipnja ove godine očekuje se montaža i preostalih pontona za vlasnike 512 barki koji čekaju vez. Županijska lučka uprava (ŽLU) Dubrovnik je u lipnju 2016. godine postavila projektom predviđeni ponton dužine 96 metara, koji je financirala vlastitim sredstvima.

očetkom ove godine, ŽLU Dubrovnik se, uz odobrenje Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije, kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak zadužio za 10 milijuna kuna na rok od 12 godina. Istodobno, u tijeku je postupak javne nabave za valobran i pet pontona. Ako ne bude žalbi u tom postupku, pontoni bi se trebali postaviti točno godinu nakon postavljanja prvog pontona.

Vezovi za policiju

Kako kažu u Županiji, ovo je tek prva faza uređenja komunalne lučice Batala, a nakon završetka obiju faza uređenja, na Batali bi trebali biti uređeni operativni vezovi uz rivu za potrebe policije, peljara i Lučke kapetanije. Prema riječima ravnatelja ŽLU-a Dubrovnik Željka Dadića, kad se prema gradskom projektu uređenja Lapadske obale načini obalni zid od dvorca Sorkočević do Ville Elize, prema UPU-u Gruškog akvatorija, za brodove peljara i Pomorske policije predviđen je vez na tom dijelu obale, kao i dio operativne rive koji služi za ukrcaj i iskrcaj izletničkih trabakula i brodica turoperatora.

– Lani u lipnju ishođena je građevinska dozvola, a nakon što je Grad Dubrovnik više puta preko medija isticao da će sufinancirati izgradnju komunalne lučice s 15 milijuna kuna, pa s deset, te pet, a na kraju po milijun kroz deset godina, ŽLU je poslao prijedlog ugovora o sufinanciranju na koji nikad nismo dobili odgovor. Stoga se ŽLU odlučio na samostalno financiranje postavljanja pontona i sidrenog sustava, za što smo kod HBOR-a podignuli kredit od 10 milijuna kuna na rok od 12 godina.

Na natječaj za izvođača radova stigla je žalba jednog ponuditelja na natječajnu dokumentaciju, te čekamo očitovanje Državne komisije za javnu nabavu – ističe Dadić.

Projekt vrijedan ukupno 21,5 milijuna kuna podrazumijeva nabavu i sidrenje valobrana od 65 metara te pontona od 75, 96, 107, 122 i 135 metara.

Uz park na Batali, u drugoj fazi se, prema UPU-u, gradi objekt ravnog krova površine 350 kvadrata te 20 parkirališnih mjesta, šetnica, manipulativni i radni plato s dizalicom te uređuje zeleni pojas koji će dijeliti parkiralište od obalne šetnice i pratećih sadržaja marine. U planu je i manje reciklažno dvorište za otpad.

Prema neslužbenim informacijama, Županija je od Grada tražila isplatu ukupnog iznosa jednokratno. Iz gradske uprave naglašavaju da su uvijek spremni pomoći projekte države i Županije, ali sve prema propisanoj proceduri. Podsjećaju da je na inicijativu gradonačelnika Andra Vlahušića Gradsko vijeće Dubrovnika 3. ožujka 2016. usvojilo zaključak o pokretanju postupka osiguranja sredstava za nabavu i izgradnju pontona za komunalnu lučicu na Batali s 10 milijuna kuna bez PDV-a, što je polovina ukupne investicije, a ostatak otpada na operativnu obalu i popratne prostore.

Novac osiguran

– Prema tom zaključku, Grad Dubrovnik bi godišnje osigurao milijun kuna za sufinanciranje tog projekta od javnog interesa na rok od deset godina, što je ukupno deset milijuna. Zašto Županija i Županijska lučka uprava kao investitori još nisu pristali na takav naš angažman u projektu i o tome potpisali sporazum, treba njih pitati.

No, ohrabruje da projekt konačno kreće. Grad je uvijek spreman sufinancirati izgradnju komunalne lučice prema modelu usvojenom na Gradskom vijeću te čudi da Županija i Županijska lučka uprava ne žele da Grad otplaćuje preuzeti kredit prema modelu koji smo usvojili – kažu u Gradskoj upravi.

Također potvrđuju da je uređenje Lapadske obale njihova obveza i da je za cjelovito uređenje prve faze obale od lučice do Ekonomije u proračunu Grada za 2017. godine bilo osigurano 18 milijuna kuna.

– Radovi su mogli početi odmah nakon usvajanja proračuna i okončanja natječaja te se dovršiti u ovoj godini. No, zbog rušenja proračuna, projekt proširenja prometnice i gradnje nogostupa s obiju strana ceste, infrastrukturno i hortikulturno uređenje ukupnog poteza te nova parkirna mjesta moraju pričekati kraj izbora, formiranje izvršne vlasti i donošenje proračuna za ovu godinu – kažu u Gradskoj upravi.

Izdvojeno

07. srpanj 2020 19:58