StoryEditor
MoreBREXIT PROBUDIO STARE STRASTI

Španjolci traže Gibraltar, Britanci su ga spremni braniti silom

Piše Davor Krile
4. travnja 2017. - 13:52
GI00

Rađa li se na Mediteranu novo krizno žarište i potencijalni sukob između dvaju starih europskih demokracija? Izlazak Velike Britanije iz Europske unije oživio je španjolske teritorijalne aspiracije prema prostoru Gibraltara, što je brzopotezno uznemirilo političke duhove na Otoku.

Nakon što je prošloga petka u smjernice nacrta Brexita Vijeće EU-a uvrstilo klauzulu kojom bi Velika Britanija i Španjolska bile obvezane na sklapanje novog posebnog ugovora o statusu Gibraltara kad Britanija jednom napusti Uniju, među britanskim političarima otpočela je prava verbalna olimpijada u ratnoj retorici.

Tijekom vikenda tamošnji dužnosnici i parlamentarci zborno se natječu u odbacivanju poziva vrhova EU na dijeljenje suvereniteta nad "vratima Mediterana" između Londona i Madrida. Bivši vođa Konzervativne stranke Velike Britanije Michael Howard drznuo se usporediti situaciju s davnom krizom na Falklandima 1982., kad je britanska vojska po nalogu tadašnje premijerke Margaret Thatcher intervenirala na ovome dalekom otočju protiv argentinskih snaga.

"Točno prije 35 godina jedna je premijerka poslala interventnu grupu na drugi kraj svijeta da brani slobodu drugoj maloj skupini britanskih ljudi koju su ugrožavale neke druge zemlje španjolskog govornog područja. Ja sam apsolutno siguran da će i sadašnja premijerka Theresa May pokazati jednaku odlučnost prema našim ljudima na teritoriju Gibraltara" – izjavio je Michael Howard koji je vodio britanske konzervativce između 2003. i 2005.

Njegovo otvoreno zveckanje oružjem prema Španjolcima nije, međutim, bilo usamljeno: militaristički stav prema problemu podebljao je i britanski ministar obrane Michael Fallon, koji je obećao da će London ići "skroz do kraja" kako bi Gibraltar zadržao u britanskim rukama. I ministar vanjskih poslova Boris Johnson je Vladinu opredjeljenost prema obrani Gibraltara nazvao "neumoljivom" i "tvrđom od kamena".

Mješavina nacija

Gibraltar je u britanskim rukama od 1704. godine, a Španjolska ga je formalno ustupila Ujedinjenom Kraljevstvu sporazumom iz Utrechta 1713. Od 1946. godine on se tretira kao UN-ovo "nesamoupravno područje". Englezi ga čvrsto smatraju prekomorskim teritorijem Ujedinjenog kraljevstva, no Španjolska mu nikad nije prestala osporavati takav status, pa ni kad su se stanovnici Gibraltara 1967. godine referendumom izjasnili za britansku vlast i patronat.

Za vrijeme Prvoga i Drugoga svjetskog rata Gibraltar je imao vrlo važnu stratešku ulogu za čitavu Europu, pa je i danas važna zrakoplovna baza i komunikacijska točka. Na tom pojasu rubnog dijela Pirinejskog poluotoka živi oko 30 tisuća ljudi, a riječ je o mješavini više nacija: Španjolaca, Portugalaca, Maltežana, Britanaca, Židova... Gibraltar ima Zastupnički dom sa samo 15 zastupnika, a guverner najčešće vođu najjače stranke imenuje za premijera.

Aktualni predsjednik Vlade Gibraltara Fabian Picardo je pomisao na život pod španjolskim vlastima nazvao "apsolutno groznom". "Velika Britanija će ući u rat prema načelu suglasnosti diljem svijeta, ali i na temelju slobodno izražene volje stanovnika Gibraltara koji su se demokratski izjasnili o svojemu suverenitetu" – najavio je i on mogućnost otpočinjanja oružane borbe oko maloga komadića mediteranskog kopna, prostorno manjega od 7 četvornih kilometara.

 


Poginulo 258 Britanaca i 655 Argentinaca
Dok se političari nadmeću u verbalnome kovanju "novih Falklanda", BBC podsjeća: u demonstriranju moći na dalekom južnoameričkom otočju od travnja do lipnja 1982. Argentinci su zauvijek izgubili 655, a Britanci 258 vojnika.

 

Izdvojeno