StoryEditor
More9. MEĐUNARODNI KUP SVETOG DUJE

Slavili gosti iz Crne Gore i Slovenije

Piše Tekst i snimke Šime DUVANČIĆ
7. svibnja 2019. - 12:27

U sklopu proslave blagdana zaštitnika grada, u Splitu je 4. svibnja održan 8. Međunarodni kup svetoga Duje u udičarenju na moru iz usidrenog plovila. Uz 18 dvočlanih ekipa iz srednjodalmatinskih klubova, nastupilo je pet ekipa iz Crne Gore, te četiri iz Slovenije. Na istočnom kraju grada, ispred platoa Žnjan, lovilo se po izrazito lošim uvjetima, po orkanskom jugu s valovima do dva metra i snažnom gornjem kurentu. Natjecanje je zato skraćeno na četiri sata, a do kraja su ga odradile i svih šest natjecateljki.

Zbog loših uvjete sve su ekipe imale problema sa sidrenjem, a one koje su u tome bile uspješne za lov na dubinama od dvadesetak metara morale su koristiti vrlo teške olovnice, od preko 100 grama. Zbog svega toga, samo je sedam ekipa uspjelo uloviti 30 riba, koliko se smjelo predati na vaganje, ali je prosječna težina riba bila znatno veća nego prethodnih godina.
Kako se lovilo na mješovitom dnu, i plijen je bio raznovrstan. Najveći dio ulova činili su arbuni, od kojih je najveći pizao 338 grama. Izvukao ga je Splićanin Mario Perišić, koji je po tko zna koji put na natjecanjima ostvario najteži pojedinačni ulov. Zapravo, najteži pojedinačni plijen bila je hobotnica teška gotovo 4 kg, koja se na natjecanjima ne računa u ulov, na žalost oca i kćeri, Gorana i Nade Dabović iz crnogorskog kluba Ama (Kostanjica). Ulovljeno je i dosta komarči, ali suprotno očekivanju, niti jedna većih dimenzija. Oni kojima je sidro stalno oralo, pretežno su lovili pauke, koji su bili isključivi ulov ekipe PŠRD Ramova iz Krvavice.

 

 

REZULTATI
1. KSR Ama 1 (Predrag Tasić, Milan Bubonja), Kostanjica, CG, 4220 grama ulova,
2. ŠRD Marinar (Štefka Cvirn, Anton Veselić),Kranj, SLO, 3260,
3. KSR Bokeška jedra (Željko Dulović, Mladen Rostović), Đenivići, CG, 2956,
4. KŠR Split 1 (Mario Perišić, Slaven Vuković), Split, 2630,
5. ŠNRD Jadro (Ivica Bekavac, Dalibor Celebić), Solin, 2599,
6. PŠRD Ramova (Marin Čizmić, Josip Biloš), Krvavica, 2578,
7. KŠR Jadran 2 (Ante Višić, Boris Kolega), Split, 2526,
8. KŠR Špinut 2 (Ivo Garbati, Stipe Klanfar), Split, 2500,
9. KŠR Split 2 (Duško Rančić, Vladimir Jović), Split, 2374,
10. KŠRD Delfin 2 (Saša Peović, Deran Beljkaš), Budva, CG, 2312 itd.

 

Izdvojeno

14. srpanj 2020 06:28