StoryEditor
MoreMALOSTONSKI ZALJEV

Školjkari, javite se Županiji za koncesije!

Piše Stanislav Soldo
15. prosinca 2016. - 22:15
skoljke

Nakon što je izmijenjen zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, nadležnost za davanje koncesije ribarima i školjkarima u Malostonskom zaljevu i Malom moru prešla je u nadležnost Dubrovačko-neretvanske županije. Županijska skupština će uskoro raspisati javni natječaj za dodjelu koncesija na koji će se moći javiti zainteresirani školjkari u ovom posebnom rezervatu.

Novim zakonskim rješenjima pojednostavljuje se postupak davanja koncesije kao i postupaka prijenosa koncesije, koji su na području Malostonskog zaljeva uobičajeni jer se većina polja, danih u koncesiju dugi niz godina, gospodarski koristi od iste obitelji što predstavlja i dio kulturno tradicijskog nasljeđa ovog kraja.

Stonski školjkari s kojima smo razgovarali, zadovoljni su zakonskim rješenjima po kojima je županija Dubrovačko-neretvanska postala nadležna za koncesije u Malostonskom zaljevu. Tako će se, kažu, smanjiti nepotrebna birokracija i čekanja na papirologiju jer je do sada o tome odlučivala Vlada RH na prijedlog Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

- Bolje je da odluke donosi lokalna uprava odnosno županija negoli vlada. Možete misliti koje je to olakšanje za nas školjkare poglavito kada se zna da smo po Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama ugovore o koncesiji potpisivali s premijerima - Milanovićem, Oreškovićem ili Plenkovićem, kazao je Mario Radibratović, školjkar iz Stona, naglašavajući da će im sada biti puno lakše taj isti posao odrađivati sa županom Nikolom Dobroslavićem.

Izmjene zakona o pomorskom dobru i morskim lukama odnosit će se na one koncesije koje nisu riješene u prvoj i drugoj zoni u Malostonskom zaljevu jer su iz nekog razloga preskočene ili nisu produženi ugovori s postojećim koncesionarima te na dodjele koncesija u trećoj zoni koja se proteže od rta Sveta Nedilja prema Neumu. Primarni je cilj bio da se zakonskim olakšicama riješe prijenosi koncesija s oca na sina ili preuzimanje nekih već postojećih eksploatacijskih polja od školjkara koji su odustali od proizvodnje.

- Ova zona je slobodna za svakoga. Uvjet je da tražitelj koncesije ima uredno registriran obrt za proizvodnju školjaka i položen školjkarski ispit. Onaj tko je zainteresiran, može se prijaviti u Županiju za dodjelu koncesije i mislim da će natječaj biti raspisan u kratkom roku, pojasnio je Radibratović.

Izdvojeno

07. srpanj 2020 14:45