StoryEditor
MoreRADARCAN R-100

Satom protiv komaraca

Piše PSD.
14. kolovoza 2018. - 13:47

Ljeti komarci na brodu, u vrtu ili u kući znaju biti beskrajno dosadni, a brojni pamte đite po besanim noćima upravo zbog napada malih vampira. Klasične metode obrane imaju ograničen učinak i često su povezane s uporabom kemikalija i toksičnih tvari. No, iz španjolske tvrtke Radarcan najavljuju revolucionarno ekološko oružje u borbi protiv komaraca. Oni su naime napravili uređaj Radarcan Plus R-100 koji izgleda i nosi se poput ručnog sata.
Međutim, uopće ne pokazuje vrijeme nego uz pomoć Sonuerit tehnologije emitira zvučne signale i na taj način štiti od uboda. Kako bi se princip rada bolje razumio, Španjolci navode da ljude ubadaju samo ženke s oplođenim jajima jer im za podmladak treba krv. S druge strane, mužjaci uopće ne ubadaju ljude, a oplođene ženke bježe od njih.
Tu je ključ cijele priče: R-100 sasvim tiho proizvodi tonske signale koji nalikuju onima što ih proizvode krila letećih mužjaka, što bi trebalo djelovati odbojno na gladne ženke. Iz Radarcana posebno napominju kako njihov uređaj nema nikakvih kemikalija i toksičnih stvari pa ga mogu nositi i djeca, a neće štetiti ni kućnim ljubimcima. Naravno, ne mora se nositi oko ruke, nego se uz pomoć kopče sa stražnje strane silikonski remen može postaviti bilo gdje.
Na R-100 satu se mogu birati dva modusa zaštite i tu je i LED dioda koja svijetli kada je uključen. Što se trajnosti tiče, proizvođač kaže da će uz uporabu od 4 sata dnevno, baterija trajati čak 10 mjeseci. Uređaj navodno djeluje protiv svih vrsta komaraca (tigrasti, chinkungunya, dengue, zika-vektor...), ali unatoč najavama s Pirineja koje odlično zvuče, ipak valja vidjeti hoće li djelovati protiv letećih vampira u Hrvatskoj. U svakom slučaju, Radarcan Plus R-100 uređaj, čiji su gabariti 30x14 mm, nije skup jer se u zemljama EU-a nudi po cijeni od 19 eura. (Ž. S.)

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 14:07