More Ribolov

Rjeđe kače, ali ne puštaju

Jednokrake udice na varalicama umjesto trokrakih, da ili ne?

 Rjeđe kače, ali ne puštaju

Uposljednje četiri godine neki su proizvođači teturavce, pljuskavce, teškometalce, žlice i ostale varalice koje su do tada bile obvezno naoružane trokrakim udicama, počeli opremati jednokrakim udicama. Također, od tada i sve više ribolovaca na svojim takvim varalicama trokrake udice zamjenjuju jednokrakima jer smatraju da im time poboljšavaju kvalitetu. Istodobno, vrlo su brojni oni koji tvrde da se time ne postiže poboljšanje, nego čak suprotno. Tko je od njih u pravu?

Plusovi i minusi

Stručnjaci se slažu da je nemoguće dati kratak i jednoznačan odgovor na to pitanje, jer primjena obiju vrsta udica na spomenutim tipovima varalica ima i prednosti i mana.

Prednost trokrakih udica je broj vrhova, zbog čega se češće i brže zabadaju. Međutim, zbog relativno malih vrhova u odnosu na njezinu širinu, trokraka slabije prodire, kači i drži plijen u odnosu na jednokrake udicu iste širine. Istraživanja pokazuju da broj otpalih riba s trokrake udice ovisi i o njezinoj veličini. Manje bolje kače, ali i lakše gube plijen.

Veći broj vrhova ima još neke loše strane. Jedna je što se trokraka udica može zabosti u razne dijelove tijela ribe i izazvati nepopravljivu štetu, ozljedu. To ne treba zabrinjavati ako se ulov želi zadržati, ali ako ga se mora ili želi vratiti u more, bolje je koristiti jednokrake udice. Što je još gore, trokraka se udica znatno lakše i češće od jednokrake zabada i tamo gdje nikako ne treba – u dno, podvodno raslinje i ostale prepreke, ali i u prihvatnice, te dijelove odjeće i tijela ribolovaca…

Jednokrake kače plijen malo rjeđe, ali bolje, i uzrokuju manji broj spadanja već zakačene ribe, ali i manje ozljede na čeljusti ribe iako bolje i dublje prodiru. S njima se bolje osjeti kad udica pogodi ribu, te je potrebna slabija kontra da bi se udica dovoljno duboko zabola. Osim toga, jednokrake su udice manje vidljive i daju prirodniji izgled varalici.

Utjecaj na akciju

Ako je jednokraka udica tipa barbless, odnosno bez kontrakuke, ona ima znatno manji postotak kačenja jer lako sklizne s čeljusti ribe tijekom borbe. Zato se takve udice koriste samo u catch and release ribolovu, odnosno ulovi i pusti. U takvom ribolovu najbolje je rješenje jednokraka udica postavljena na kraj varalice, jer većina riba napada baš to mjesto.

Osim na lovnost, vrsta udice ima utjecaja i na akciju varalice. Kakav, ovisi o vrsti, težini i veličini udice, ali i varalice. To posebno vrijedi za teturavce (wobblere). Varalica s više trokrakih udica ima najviše mogućnosti zapinjanja, bez obzira na to koji dio varalice riba napada. No, više trokrakih udica na varalici, osobito teturavcu, ima veći utjecaj na akciju nego isti broj jednokrakih, koje su lakše pa manje sputavaju akciju varalice. Međutim, na malim varalicama, posebno teturavcima, smanjenje težine, uzrokovano zamjenom trokrakih udica jednokrakima, može poremetiti ravnotežu i akciju varalice. Da bi se to izbjeglo, takve je varalice potrebno dodatno otežati (slika br. 1).

Iz svega navedenog jasno je da su varalice s jednokrakim udicama najbolje rješenje za pretraživanje pridnenog sloja mora, osobito tamo gdje ima podvodnog raslinja. Najkvalitetnije pretražuju mlitavci, varalice od mekane plastike postavljene na jigg glavama, te žlice i teškometalci, masivne metalne varalice s jednokrakim udicama, posebno sa specijalnim, in line udicama.

Premali prsten

Za pridneni ribolov, posebice u plićacima, odlično su rješenje i teturavci kojima su trokrake udice zamijenjene jednokrakima. Tako naoružani teturavci, ali i pljuskavci te ostale varalice, sve se više koriste i za lov u srednjim i gornjim slojevima mora.

Uz sve već navedene prednosti jednokrake udice nad trokrakom, još je jedan razlog za to – jednokraka je udica znatno jača od trokrake istih dimenzija, što je vrlo važno u lovu palamide, lampuge, škarma, strijelke, igluna i ostalih snažnih grabljivica koje se love u gornjim slojevima mora.

Kod zamjene trokrake udice jednokrakom važno je znati koje veličine treba biti zamjenska jednokraka udica. To ovisi o svakoj pojedinačnoj varalici. U pravilu, širina luka jednokrake udice treba biti jednaka širini trokrake koju mijenja.
Problem koji se pri zamjeni javlja jest to što klasična jednokraka udica najčešće ima premali prsten vezišta, pa se u nju ne može staviti split ring, rascijepani prsten potreban za spajanje s varalicom. Osim toga, mali prsten ometa slobodne, ispravne pokrete udice, a ponekad uzrokuje i njezino zaglavljivanje u neprirodnom položaju.

In line udice

Rješenje tog problema je in line jednokraka udica. Njezin je prsten (ušica), za razliku od klasičnih modela jednokrakih, kao što se vidi na slici br. 2, u liniji s lukom udice, čemu i duguje ime. Zahvaljujući tome, varalice s ovakvim udicama imaju nesputane prirodnije kretnje i u povlačenju ne uzrokuju neželjeno zanošenje varalice. Prsten in line udice je i dovoljno velik da primi bilo koji rascijepani prsten. Žica ovih udica deblja je od trokrakih istih dimenzija, pa se teže otvaraju. Krivina kuke je široka i duboka, što omogućava brzo i lako prodiranje te dobro držanje plijena.

Iskusni varaličari smatraju da su in line udice odlično rješenje za casting, bacačke varalice tipa teturavca, žlice, jigga, long jerka...

Jednokraka, klasična ili in line udica se ispod varalice montira s vrhom okrenutim od varalice da se pri povlačenju ne bi zabijao u nju. Na varalicama za pridneni i ribolov u plićaku, kao što se vidi na slici br. 3, udicu na repu je najbolje montirati s vrhom prema gore kako bi teže zapinjala za dno.

Naslovnica Ribolov