More Ribolov

Nađi olupinu, pa se ne brini za lovinu

Dobra pošta najvažniji je element uspješnog ribolova

Nađi olupinu, pa se ne brini za lovinu

Vrsta i količina ulova te način ribolova najviše ovise o obilježjima morskoga dna nad kojim se lovi. Za ribolov udicom, po bogatstvu ribljega svijeta bez pramca je kamenito dno, posebice ono daleko od obale. Na njemu se zadržava većina najcjenjenijih vrsta bijele ribe, poput zubaca, kirnje, pagra ili škarpine… Posebno masovno na manjim ili većim podmorskim uzvisinama, brakovima, i oko njih. Odmah za takvim dnom, po bogatstvu je ono prekriveno olupinama, osobito ako su one u podmorskim livadama.

Olupine brodova i aviona nastanjene su bogatim kolonijama algi, bodljikaša, rakova, školjki i žarnjača. A gdje su ti morski organizmi, obvezno su i svi glavonošci te brojne sitne i krupne ribe. Unutar olupina i oko njih redovito se zadržavaju fratri, kantari, kirnje, pagari, šarzi, zubaci i brojne druge, manje cijenjene vrste. Osim obilja hrane, manje i mirne ribe tu nalaze sigurno sklonište od grabljivica, a one, pak, mjesto za zasjedu iz koje će vrebati plijen. Posebno brojni stanovnici olupina su krupni ugori i murine, čija su zmijolika tijela bogomdana za zavlačenje u raznovrsne šupljine kojima olupine obiluju.

Pomoć elektronike

U neposrednoj blizini olupina, na jata sitnih riba vrebaju i kovači. Zbog svega navedenog, posve je razumljivo zašto naši rekreativni udičari rado love oko olupina, čak i malih. No, da bi se iz tih pohoda vraćali s ulovom, ribolovci moraju nešto znati o posebnostima tih lokacija i načinu udičarenja na njima. Pozicije mnogih olupina ucrtane su u nautičke karte, neke su opisane u knjigama i drugim tiskovinama, ali je još više onih koje nisu, a takve su najbogatija lovišta. Na sreću ili ne, lociranje olupina i njihovo ponovno pronalaženje danas je umnogome olakšano zahvaljujući suvremenoj brodskoj elektronici, odnosno sonderima i GPS uređajima.

Kako bi se zapinjanje opreme svelo na što manju moguću mjeru, na olupinama i oko njih je najbolje loviti okomitim spuštanjem pribora – bulentina, kančanice. S obzirom na veliku snagu i borbenost te potencijalnu težinu riba koje obitavaju oko olupina, kao i na činjenicu da je plijen najčešće potrebno izvlačiti iz velike dubine, jasno je da je za udičarenje na olupinama potrebna snažna i pouzdana kančanica. To se posebno odnosi na lov krupnih ugora i murina, koje nerijetko teže i više desetaka kilograma, a kojima se ne smije dopustiti da spas potraže u kakvoj rupi.

Panulaški štap

Pri izboru opreme postoji više mogućnosti. Lov preko prsta je najlošije rješenje, pa treba birati između druge dvije mogućnosti. Prva je najrobusnija kančarska oprema, odnosno štap težine bacanja 100 do 200 ili čak 300 grama, dužine između 2,1 i 2,4 metra, te sporije, parabolične ili srednje akcije. Na njega se treba montirati stacionarnu rolu veličine barem 60, odnosno kapaciteta 100 metara strune debljine 0,60 mm. Na isti štap može se montirati i multiplikator rola klase do 12, najviše 20 libri. Puno bolje rješenje, ali i skuplje, jest panulaški štap i multiplikator klase 20 ili 30, čak i 50 libri. Prednost snažnog pribora posebno dolazi do izražaja kad se zakači krupni ugor ili murina jer njih treba što prije podići s dna, bez puno taktiziranja i popuštanja, kako ne bi našli spas u najbližoj rupi.

I kada je u pitanju izbor osnovne strune, birati se može između dviju mogućnosti. Koristi li se jeftinija najlonska, tada se preporučuje upotreba štapa srednje akcije, a struna mora biti debela barem 0,60 mm, dok višenitka treba biti upola tanja. Najlonska treba biti što manje istezljiva. Međutim, takvi su najloni dosta kruti, pa je bolje prednost dati neistezljivim, a vrlo podatnim PE višenitnim strunama. One će puno prije i preciznije signalizirati ugriz ribe i prenijeti kontru.

(CIJELI TEKST DOSTUPAN JE U TISKANOM IZDANJU OTVORENOG MORA BR. 218 I ONLINE PRETPLATNICIMA NA WWW.OTVORENOMORE.COM)

Naslovnica Ribolov