More Ribolov

LOV NA PUČINSKIM BRAKOVIMA

Kad kantari slave, lako gube glave

LOV NA PUČINSKIM BRAKOVIMA

Korizma sportsko-rekreativnih ribolovaca polako se bliži kraju. Prisilni post koji je potkraj prosinca započeo sa solsticijem, danom kad je noć najduža, sada je već na izmaku. Iz zimskog sna more se počelo buditi, doduše tek na dalmatinskom jugu. Tamo se već primjećuju i love komarče koje se, nakon poduljeg samovanja i gladovanja, okupljaju u male plove i primiču obali. No, još su prilično mršave i neborbene tako da nadmetanje s njima ne pruža osobit užitak.

Druga okrunjena glava, lubin, među rijetkim je iznimkama koje se i u najhladnijim danima rado bacaju na mamac. Međutim, ni taj se hitri lukavac neće dati prevariti u burom razbistrenom moru, osim noću, a one će još dosta dugo biti prehladne za ribolovce. Zato udičarima koji ne mogu izići na pučinu ili im je jednostavno draže loviti s obale ostaju razbuđene vrane, lumbraci i ostale usnače, pauci, škarpina i ostale bodeljke, pirke i arbuni samci. Oni najuporniji i najsretniji na udaljenim poštama mogu se nadati i napadu zalutalog zubaca.

Ludovanje u jatima

Ribolovcima koji, pak, imaju opremu i želju otisnuti se dalje od obale, najbolje je potražiti brakove. Tamo ih čekaju brojnije i cjenjenije ribe, od kojih je kantar najspremniji za suradnju. Naime, ranije nego inače, u vodama Dalmacije ta najbrojnija bijela riba u jatima je počela ludovati u svadbenom plesu po pučinskim brakovima. Zato će u predstojećem razdoblju, inače nimalo lukav i oprezan, to biti još i manje, a to je prilika za obilat ribolov. Treba ga samo naći. Tražiti ga treba na dubinama od oko pet pa sve do 200 metara. Ipak, u pretproljetno vrijeme je najčešće između 30 i 50 metara, pa je najčešće na srednje dubokim podmorskim uzvisinama. Uvijek je bliže vrhu braka, ali nikad na samome vrhu.

Trenutačnu ugodnu popunjenost i izvanrednu kondiciju borbeni kantar održava gotovo neprekidnim hranjenjem, pa se može loviti danju i noću, s tim da se danju najbolje lovi u rano popodne. Još bolje se lovi noću. Naime, vrlo razvijeno čulo mirisa do ješke ga dovede i u potpunome mraku, u noćima bez mjesečine, čak uz to još i oblačnim. Ipak, bolje se lovi kad s neba nešto svijetli. Za razliku od dnevnog lova, u noćnom ga je bolje tražiti na nešto plićim brakovima, između 10 i 15 metara, pa čak i pliće.

Poželjna bonaca

Također, najbolje ih je loviti po mirnome moru, posebno dobro u vrijeme plime i kad pušu vjetrovi iz trećega kvadranta. A kad se već zna gdje je, odnosno kad ga se pronađe, nije ga nimalo teško uloviti. Dovoljno je pustiti da olovnica odvuče naješkane udice do dna i kantar će se, ako je dolje, brzo i žestoko oglasiti. Čim ješku ugleda, napast će je, trgati i gutati, tako da će već za nekoliko sekundi biti zakvačen na udicu ili će je posve ogoliti.

Dogodi li se, pak, da mamac duže vrijeme ne bude napadnut, to još ne znači da kantar nije na braku. Naime, on običava obilaziti brak, čak i više njih ako su u nizu, tako da ponekad ne mora odmah vidjeti mamac. Zato je u lovu kantara dobro koristiti primamu, a primamljivati je dobro i prije i tijekom ribolova, barem dok se plov ne primami na uski prostor. Brumu je najbolje praviti od usoljene srdele. Međutim, ako je preslana, brzo će primamiti, ali ih i potjerati kantare. Da bi se to izbjeglo, brumu treba izraditi od svježe samljevene i malo posoljene srdele, staviti je u neku brumalicu i spustiti malo poviše dna. Svako malo, ovisno o tome kako riba radi, brumalicu treba protresti.

Brumalica se može spustiti niz konop sidra ili direktno pod plovilo. Prvi način je bolji za lov na dubinama do 30-ak metara. Naime, do tih dubina kurenat je najčešće samo jedan i on plovilo i brumu nosi u istom smjeru, što znači da i ribe dovodi do mamaca. Na većim dubinama su, pak, najčešće dvije morske struje suprotnih pravaca. Spusti li se bruma niz sidreni konop u njih, donji bi je kurenat nosio od plovila. Zato je na tim dubinama brumu najbolje spustiti direktno pod plovilo.

(CIJELI TEKST DOSTUPAN JE U TISKANOM IZDANJU OTVORENOG MORA BR. 217 I ONLINE PRETPLATNICIMA NA WWW.OTVORENOMORE.COM)

Naslovnica Ribolov