More Ribolov

BIJELA RIBA ZA IZVOZ

Uz Plenkovićev blagoslov, Talijani dobili još 16 hektara na Vrgadi

BIJELA RIBA ZA IZVOZ

Na svojoj sjednici u srijedu Vlada RH donijela je odluku o proširenju koncesije za uzgoj brancina i orada tvrtki "Kornat Ittica" d.o.o. na uzgajalištima kod otoka Vrgade. Uz dosadašnjih 20 kaveza za uzgoj bijele ribe, ovim proširenjem tvrtka će dobiti morske površine za novih 20 kaveza, a ukupna investicija u nove kaveze iznosi 14,9 milijuna kuna.

Proširenjem će "Kornat Ittica" povećati koncesioniranu površinu s četiri na 20,5 hektara, te povećati godišnju proizvodnju bijele ribe sa 700 na 1341 tonu godišnje.

Pri tome će se posao proširiti i na uzgoj školjaka, premda one neće donositi značajniji financijski efekt, nego će više služiti kao pročišćivač mora na području gdje su smješteni kavezi. Školjkaši će se čistiti s uzgojnih instalacija za ribu i prodavati kao mlađ za daljnji uzgoj uzgajivačima školjaka.

Tvrka "Kornat Ittica" time će, nakon "Cromarisa", postati druga tvrtka po veličini za uzgoj bijele ribe u Hrvatskoj. Osnivači ovog poduzeća su talijanske tvrtke "Societa Agricola Civita Ittiaca i Societá Finanziaria di Promozione della Cooperazione Economica con Paesi dell' Est Europeo – Finest S.p.A.", te Talijan Ugo Biasin. Biasin je uz direktora, Zadranina Denisa Pecu, jedini član Uprave "Kornat Ittice".

Do sada je tvrtka u uzgajališta na dva polja kod Vrgade, uključujući i njihovu kupnju od prvog vlasnika "Dalmara", investirala oko 20 milijuna eura, a većinu svoje godišnje proizvodnje, oko 90 posto, plasira na talijansko tržište.

Zanimljivo, talijanske tvrtke vlasnici imaju svoj pogon za proizvodnju riblje hrane kojem ne samo da hrane ribu u uzgajalištima kod Vrgade, nego je kompenziraju s drugim europskim proizvođačima za riblju mlađ koja stiže na uzgoj u njihove kaveze.

Naslovnica Ribolov