More Ribolov

RECEPT IZ SJEVERNE AMERIKE

S vatrenom kuglom i zimi lovite kapitalce

RECEPT IZ SJEVERNE AMERIKE

Uhladnijem dijelu godine većina riba smanjuje aktivnost, pa se i manje hrani. Osim toga, izbor hrane je veći jer se povećava gustoća naselja svih organizama na dubinama ispod linije termokline. Zbog svega toga većina riba u hladnijem dijelu godine, više nego u toplijem, bira što će jesti. Zato je za uspjeh u zimskom ribolovu posebno važan izbor mamca. Većina srednjih i krupnih riba pred proljetni mrijest najradije jede energetsku hranu – proteinima i mastima bogate lignje, lignjune i sipe, ili mastima bogate iglice i ostale plave ribe. No, svaka od njih ima i svoju najomiljeniju hranu. Uza sve to, gotovo je uzaludno loviti bilo kojim od tih mamaca ako on nije živ ili barem svjež.

Važna prezentacija

U vrijeme kad su i najagresivnije grabljivice izbirljive, na važnosti dobiva i način prezentacije, čak i način postavljanja mamca na udicu. A postavljanje na fireball, što je tema ovog teksta, znatno olakšava pravilnu prezentaciju mamaca, ne samo glavonožaca i riba, nego i njihovih umjetnih imitacija.

Fireball, ili vatrena kugla, jedna je od varijanti jigga. Osmislili su je sjevernoamerički slatkovodni ribolovci, a dolaskom u Europu prilagođena je za ribolov na moru grabljivica kao što su zubatac, pagar, kirnja, gof, lubin, lica..., i to trollingom, odnosno panulavanjem, driftingom (puštanje mamca u struju mora), pa čak i kančarenjem.

Kao i ostale jiggove, čine je olovnica i udica za držanje mamca. Kod starijih modela veza među njima je kruta, a kod novijih pokretna – pomoću split ringa, rascijepanog prstena. To mamcu daje veću slobodu pokreta. Također, kod starijih modela i veza vatrene kugle s priborom je fiksna – preko žičane ušice, kao na crtežu br. 1. Kod novijih je veza kvalitetnija – posredstvom vrtilice, koja je najčešće jednim krajem ulivena u kuglu, olovnicu.

Spojna struna

Oblik udice nije osobito bitan, ali su najbolje one kratkoga vrata i vrha povijenog k vezištu. Kod svih vatrenih kugli udica ili više njih namijenjenih kačenju lovine spajaju se na olovnicu pomoću strune, najbolje PE ili kevlar, kao assist udice kod varalica za vertical jigging. Broj udica i njihova veličina ovise o veličini, odnosno dužini mamca. Za manje je dovoljna jedna, srednje dvije, a za dugačke mamce, primjerice veliku iglicu, tri udice. Bez obzira na njihov broj, udice je najbolje postaviti na jednu strunu, kao na klasičnoj montaži za panulu i drifting. Udice moraju biti što tanje i lakše, a jače. Zato su najprimjerenije one tipa live bait, namijenjene nadijevanju živih mamaca.

(CIJELI TEKST DOSTUPAN JE U TISKANOM IZDANJU OTVORENOG MORA BR. 216 I ONLINE PRETPLATNICIMA NA WWW.OTVORENOMORE.COM)

Naslovnica Ribolov