More Ribolov

MANJI PROVODNICI, MANJE PROBLEMA

Kako spriječiti mršenje višenitne strune

MANJI PROVODNICI, MANJE PROBLEMA

Višenitna struna (konac, špaga, braid line…) podatnija je od svih ostalih vrsta ribolovnih struna, a za razliku od fluorougljične i najlonske, nema pamćenje, odnosno tendenciju zadržavanja položaja u kojem je prethodno bila, primjerice spirale nakon silaska s kalema. Za neke tehnike ribolova udicom te je osobine čine boljim rješenjem, a za neke druge, potpuno ili samo u određenim fazama, lošijim rješenjem od ostalih vrsta struna, ponajprije jednonitnih, fluorougljičnih i najlonskih.

Namotaji do ruba

Loša strana najviše dolazi do izražaja u spinningu, ribolovu odbacivanjem i privlačenjem varalice. Posljedica velike podatnosti i nikakvog pamćenja višenitke najčešće je stvaranje ptičjega gnijezda nakon odbacivanja, ali i tijekom privlačenja varalice. Nastaje zbog nekontroliranog i neželjenog gomilanja strune na jednome mjestu, a zatim i mršenja, te vezivanja strune u čvor.

Gnijezdo najčešće nastaje između kalema role i njemu najbližeg provodnika strune. Kad je u pitanju stacionarna rola, glavni uzrok tome je struna namotana do ruba kalema. Zato zbog mekoće s njega najčešće istovremeno silazi nekoliko namotaja strune koji se mrse, a kad se preklopnik hvatača zatvori, najčešće se pretvore u uzao, a potom u čvor. Problem se pojačava ako su namotaji na kalemu rastresiti, nedovoljno zategnuti. Taj je problem osobito velik kod multiplikatora.

Trošenje ovojnice

Proizvođači pokušavaju taj problem riješiti na nekoliko načina. Jedan je ukrućivanje višenitke, što rade na dva načina – termičkim spajanjem u ovojnicu površinskog sloja niti, te premazivanjem višenitke najlonom. Što je ovojnica deblja, to je bolje, ali je i višenitka skuplja. Osim toga, ovojnica upotrebom prije ili kasnije nestaje i problem se povećava.

Ribolovci, pak, taj problem mogu ublažiti upotrebom nešto deblje, pa time i kruće strune. Drugo što mogu učiniti jest da gusto i zategnuto namotaju strunu na kalem, te da je ne namotaju previše, osobito ne na stacionarnu rolu. Najbolje je napuniti tek tri četvrtine, odnosno oko četiri pa do najviše dva milimetra do ruba kalema.

Dobro je rješenje nakon punjenja kalema novom strunom na njezin kraj vezati što težu olovnicu i desetak puta je odbaciti što dalje. Pri odbacivanju treba držati kažiprst blizu kalema i pri kraju leta njime prikočiti odmatanje strune kako se ne bi stvorilo gnijezdo.

Široki pokreti

Osim ispred role, gnijezdo najčešće nastaje ispred vršnog provodnika strune na štapu, najčešće pri spinningu s varalicama koje se vode naglim zatezanjem pa labavljenjem strune. To se može pokušati izbjeći ili ublažiti što širim pokretima štapom, odnosno, trzaje varalicom, umjesto štapom, izvoditi okretanjem ručice role.

Lagane mekane varalice koje se vode trzanjem i skosavanjem uzrokuju manju napetost strune na kalemu. Ta se labava struna, kad se optereti, urezuje u prethodne namotaje, što uzrokuje probleme, zastajkivanje, zatezanje, čak i pucanje strune. Rješenje toga problema je što manje naglo trzati i što kraće zastajkivati prilikom privlačenja varalice.

Gnijezdo se može pojaviti i nakon naglog ubrzanja pri odbačaju varalice, kada se višenitka sudari s vršnim provodnikom i počne se mrsiti, što se ubrzava s usporavanjem brzine leta varalice. Dok nije bilo višenitke, taj se problem rješavao ili ublažavao visokim provodnicima širokih prstena, koji su smanjivali trenje, pa time i usporavanje najlona. Međutim, korištenje takvih štapova za spinning s namotanom višenitkom izaziva nevolje.

Loša rola

Naime, kako nema pamćenje, višenitka ne izlazi s kalema u obliku spirale, nego gotovo pravocrtno, pa joj ne trebaju visoki i široki provodnici da se ispravi. Štoviše, oni su joj prepreka za koju zapinje, usporava se, gomila i mrsi ispred provodnika. Zato za spinning s višenitkom treba koristiti štapove s vrlo niskim provodnicima (Low Rider), te s malim unutarnjim promjerom prstena.

Najviše problema sa stvaranjem gnijezda imat ćete ako lovite starom i raščupanom višenitkom. Od novih, odnosno kad su ispravne, najviše problema stvara najjeftinija i najlošija višenitka izrađena upredanjem niti, a za njom slijedi Fusion Braid Line, upredena pa kasnije termičkom obradom sjedinjena struna. Umjesto tih, bolje je koristiti kvalitetnije višenitke tipa Fusion Line, koje se dobivaju termičkim i kemijskim lijepljenjem niti, odnosno Coated Braided Line, koje se izrađuju pletenjem upredenih niti i potom se presvlače najlonom.

Pojavu gnijezda može pospješiti, čak i uzrokovati i loša rola. Primjerice, ako joj kalem pri odbacivanju vibrira ili se ne vrti kontinuirano, ako ne slaže strunu ravnomjerno, od oboda do oboda, nego više uz njih ili u sredinu kalema…

Naslovnica Ribolov