More Ribolov

KASTMASTER

Varalica za lov na grabljivice

KASTMASTER

Metalne varalice, osim onih za lov na lignje, nikada nisu bile osobito poznate i popularne među našim morskim udičarima. Što zbog činjenice da su se umjetni mamci na našem moru masovnije počeli koristiti tek u vrijeme pojave plastičnih varalica, što zbog brojnih zabluda o metalcima. No, posljednjih nekoliko godina metalci se sve više koriste i na Jadranu, jer su najčešće rabljene varalice u sve popularnijem ribolovu okomitim skosavanjem - vertical jiggingu.

To je za posljedicu imalo povećanje interesa naših udičara i za ostale vrste metalaca, koji su dobro, nerijetko i najbolje rješenje i za ribolov potezanjem (panulavanje, trolling), te horizontalnim skosavanjem, kako s obale (spinning, shore jigging), tako iz plovila (boat jigging). Tako je u modi ponovo i ovalka, masivna ovalna varalica, poznatija pod engleskim imenom kastmaster.

Asimetričan oblik

Izgledom i akcijom ta varalica objedinjuje svojstva laganih i masivnih metalnih varalica, odnosno žlicastih i teškometalnih, pilker varalica. Oblik duguje načinu izrade - rezanjem okruglog profila s oba kraka pod kutom manjim od 90 stupnjeva. Krajevi se najčešće režu pod različitim kutovima zbog čega tako dobiveni ravni bokovi varalice nisu paralelni. Time je dobivena asimetričnost oblika te, što je još važnije, nejednako raspoređena težina.

To ima dvije dobre posljedice. Prva je mogućnost vrlo dalekog i stabilnog leta pri izbačaju. Druga su pokreti lijevo-desno zbog nejednake debljine, odnosno rasporeda mase, što za posljedicu ima višesmjerno svjetlosno pulsiranje koje očito provocira ribe. Tako su ukupni optički dojmovi ove polirane varalice doista zanimljivi, bez obzira što cijeli njezin oblik ima samo tri plohe. Zakrivljenost po ovalnoj plohi toliko je optički kompleksna da joj po tome detalju nema ravne, ne samo među metalnim varalicama. Na kraju, punoća varalice i zamjetna težina pridonose dobrom radu u svim hidrodinamičkim uvjetima i na svim dubinama.

Brzo povlačenje

Ovalka je izum Kanađanina Toma Geteleya. Prvotna uloga njegove varalice Deadly Dick bila je okomito skosavanje morskih riba, no ubrzo je svoje kvalitete pokazala i u lovu potezanjem, kako s mjesta (spinning), tako i iz plovila u pokretu (panulavanje). Za razliku od svih ostalih masivnih metalnih varalica, ovalke se mogu i vrlo brzo vući površinom. Pri tome neće praviti veliki otpor, što im je vrlo značajna pozitivna osobina. Za takav lov, osobito krupnih riba velikim varalicama na plitkim pozicijama, osobito su dobre ovalke od aluminija, koje je nažalost, teško nabaviti.

Ovaj tip varalice najčešće je opremljen jednom trokrakom, okačenom pomoću alkice za zadnji kraj. Međutim, za lov riba koji plijen grabe za glavu, dobro je varalicu dodatno opremiti za dva broja manjom trokrakom postavljenom na alkicu za vezivanje. Tako opremljena, ponajprije je namijenjena lovu lubina. Osim kralja priobalja, ovu varalicu napast će i sve ostale grabljivice, od najmanjih poput pirke, kanjca, iglice ili šaruna, preko škarma i strijelke, do najkrupnijih i najcjenjenijih poput gofa, zubaca, pagra, tune...

(CIJELI TEKST DOSTUPAN JE U TISKANOM IZDANJU OTVORENOG MORA BR. 238 I ONLINE PRETPLATNICIMA NA WWW.OTVORENOMORE.COM)

Naslovnica Ribolov