StoryEditor
MoreHUMMINBIRD HELIX G2 CHIRP

Ribe se nemaju šanse skriti

Piše PLAĆENI OGLAS
30. svibnja 2018. - 16:58

Nakon što sam zimus počeo ozbiljnije koristiti Humminbird Helix G2 CHIRP i njihovu Side Imaging tehnologiju, shvatio sam da se u svijetu fishfindera stvari mijenjaju puno brže nego što sam mislio. Prvi put sam mogao gledati i doslovno prebrojavati ribe na samom dnu, i to s bočne strane broda za što sam donedavno mislio da je nemoguće. S detaljnim pogledom od 20 metara na svaku stranu mogao sam u jednom prolazu dobiti potpuni uvid u konturu i orijentaciju dna, strukture, te ovisno o čistoći dna brojati ribe ili grane (prikaz ovisno o frekvenciji i dubini ide i do 120 m u svaku stranu plovila). U ovom tekstu ću opisati četiri najvažnije karakteristike Helix uređaja koji osobno koristim i koje sigurno unaprjeđuju moj ribolov.

Uređaj ne lovi ribu

Moram odmah priznati da nisam stručnjak za ove uređaje i svakako mi fali vremena na moru, ali to samo dokazuje da uređaji nisu toliko komplicirani. Neki od ovih prikaza su toliko realistični da će vam se činiti kako je sve ovo otišlo predaleko i da je s uređajem ovog kalibra (pre)lako uloviti ribu. Kako sam zimus neke od prikaza podijelio na svojem facebooku, neki komentari su bili da se tehnologijom odmičemo od iskonskog ribolovnog instinkta i u u lovu pomalo varamo.
Sonari su pomagalo u ribolovu kao i svako drugo, poput role, štapa, čamca ili strune. Sva ta oprema napreduje i postaje bolja, ali ni jedan štap, rola ili brod neće uloviti ribu bez vašeg razumijevanja navika vašeg plijena. Ista je stvar i sa sonarom. Ovi uređaju nisu komplicirani, no traže određeno razumijevanje načina rada. S većim iskustvom postajemo sve bolji u interpretiranju prikaza i podešavanju uređaja za najbolje rezultate.
Budite sigurni da je svatko tko zna pronaći ribu sa sonarom utrošio ozbiljno vrijeme u interpretaciju i podešavanje uređaja. Ta je vještina sama po sebi vrijedna respekta. Meni osobno su sve mogućnosti koje pruža moj Helix 9 G2 CHIRP MEGA SI toliko uzbudljive da iskreno žalim što nemam više slobodnog vremena koje bih mogao posvetiti samo proučavanju mogućnosti uređaja. Za detaljno predstavljanje svih mogućnosti uređaja ovdje jednostavno nema mjesta, pa ću predstaviti samo nekoliko jedinstvenih funkcija Helix uređaja iz G2 generacije koje mogu uz malo truda zasigurno unaprijediti i vaš ribolov. To su Mega – Side Imaging, Down Imaging i poznata 2D tehnologija, Autochart live, Chirp tehnologija i navigacija.

Mega Imaging

Osim standardnog prikaza sonara ova opcija me zaista oduševila. Radi se o prikazu koji uz visoke frekvencije sonde (od čak 1200 kHZ) omogućava da vidite i najsitnije detalje dna. Kada sam svom prijatelju prvi put pokazao Humminbird Side Imaging, rekao je samo: - Ovako sam oduvijek zamišljao da sonar treba raditi, nešto kao radar s pogledom izvan broda. Iako sam na prijašnjim uređajima koristio SI i DI pogled, mislim da je Humminbirdova SI tehnologija uvjerljivo najbolja.
Side Imaging je uski snop koji sonda baca lijevo i desno od čamca i za njega je presudno da se plovilo kreće ujednačenom brzinom kako bismo ravnomjerno skenirali dno. Za čitanje ovog prikaza je potrebno malo iskustva kako bi se dobio osjećaj za lijevu i desnu stranu, ali kada malo uđemo u štos, vrlo je lako s jednim prolazom dobiti savršenu sliku mjesta na kojima lovimo. Ne samo što se tiče velikih struktura poput kamenja, potopljenih barki..., već i malo suptilnije stvari poput tvrdoće dna, kosine obale, tipa dna, itd.
U SI postavkama se može podešavati čitav niz parametara, poput osjetljivosti dometa, pogleda, kontrasta, oštrine, prikaz bez stupca vode, ali je presudno što se može podesiti brzina prikaza kako bi se uskladila sa brzinom plovila. Kod sporog kretanja ovo je presudno kako bi se dobio kristalno čist prikaz i po meni je ova osobina ključna prednost Helix uređaja.
Opcija kontrasta je posebno zanimljiva, jer njegovim povećanjem bijeli signali ribe koja je na dnu još više dolaze do izražaja i uočljiviji su na samom dnu. Također, s povećanjem kontrasta dno koje je pod kutom ili je tvrđe ima svjetliji odraz. Tvrđi signali su svjetlije boje na Side Imagingu.

CHIRP

Ako želim više detalja (brojati pojedine ribe recimo ili vidjeti detalje određene strukture) domet treba smanjiti na 15-tak metara, iako i na 30-40 metara odlično radi. Za dublje more domet može ići i preko sto metara u svaku stranu na 455 Khz.
SI prikaz je definitivno prikaz koji najviše koristim kad lovim plitko. Naime, visoka frekvencija ima jedno ograničenje. Zbog velike gustoće signala oni nažalost ne mogu prodrijeti duboko, SI prikaz najbolje radi do dubine od 40 metara. Kad ga koristim svaki put se iznova oduševim čistoćom i detaljima koje ovaj sonar može prikazati.
Važno je znati da kod izbora uređaja morate znati gdje ćete ga najčešće koristiti. Ako ste podvodni ribolovac koji uglavnom lovi do 35-40 m dubine ili pak lovite na terenima istre i sjevernog Jadrana, onda je SI uređaj najbolji izbor. Ako pak najviše volite duboku kančanicu, tada će vam DI prikaz koji savršeno radi do dubina od 90-tak metara biti najbolji. Za sve dublje terene će prikaz običnog sonara sa nižim frekvencijama dati najbolji prikaz. Kod svake od ovih opcija važna je Humminbird Chirp tehnologija koja je doista vrhunska.
Ova tehnologija CHIRP (Compressed High Intensity Radar Pulse) koristi čitav spektar frekvencija oko zadanog raspona kako bi se dobila preciznija slika i jasnije odvajanje meta od dna. Dakle, sonar šalje različite frekvencije i procesor analizira različite povratne signale kako bismo dobili što precizniju sliku dna i riba pod našim plovilom. Ova nova funkcija posebno dolazi do izražaja kod 2D sonara gdje se signali ribe posebno dobro vide uz samo dno. Humminbird G2 uređaji Chirp tehnologiju automatski koriste kod svih frekvencija rada, tako da se vi ne morate zamarati s načinom rada već samo uživati u jasnim prikazima.

Autochart live

Autochart je izrada vaše osobne karte dna. Znači, dođete nad brak ili potopljeni brod koji u Navionics kartografiji nije ucrtan. Uključite opciju Autochart Live i prevezete se kružno ili cik-cak preko braka zatvarajući sliku na ekranu. Uređaj će vam nacrtati točnu kartu dna s označenim dubinama i izobatama i tu vašu kartu preklopiti s Navionics kartama kako bi vam omogućio točno snalaženje u prostoru. I sve to u realnom vremenu, što znači da ćete kartu moći odmah koristiti. Gustoću izobata možete sami odrediti. Humminbird je po meni s ovom opcijom značajno pretekao konkurenciju, jer svaka izrada karte za koju moramo prvo snimati teren, prenositi podatke u kompjutor, pa u specijalizirani program, pa na server, pa nazad u uređaj je neopisivo zamorna. Oduvijek sam mislio da bi se karta trebala moći napraviti na vodi uživo. Humminbird je tu opciju omogućio i na jeftinijim uređajima Helix G2 od 5 i 7 inča.
Kada smo napravili kartu, postoji čitav niz dodatnih opcija koje nam olakšavaju percepciju karte, poput palete boja, dubine (crvena pliće, plava dublje), raspona kontura (0,25 m - 10 m raspon kontura) domet i vrlo bitno – opcije pregleda tvrdoće dna i vegetacije! A kad imate točnu kartu dna ispod sebe s lakoćom možete. primjerice u panuli, točno pratiti određenu dubinu uz konture braka ili loviti na njegovoj oštrijoj padini uz koju vrebaju veliki predatori. Ovom opcijom vaš ribolov dobit će jednu potpuno novu dimenziju. Autochart live je vrlo koristan i jednostavan (za korištenje) alat koji definitivno daje prednost Helixu kao ribolovnom sonaru.

Navigacija

Navigacija je kod Helixa izrazito jednostavna i precizna te je ubacivanje Waypointa i vraćanje na isti vrlo lako. Za početak Helixova frekvencija komunikacije sa satelitima je 5 ili 10 hz u sekundi bez dodatne GPS antene. Uređaji slične kvalitete imaju 1 hz, tek uz kupnju dodatne antene dolazimo do 5 ili 10 Hz. Nadalje, Helix komunicira s minimalno tri ili više satelita u svakom trenutku (u meniju imamo GPS signal satelit meni), stoga je pozicioniranje izrazito precizno i na svaki pomak ikona čamca na karti reagira momentalno. Kratkim ili dugim stiskom možemo birati između zapisivanja slike ili waypointa kod bilježenja točke. Također je zanimljiva opcija casting rings u kojoj biramo udaljenost prstena oko zadane točke (npr. 3,5 do 50 metara) kako bismo na karti točno znali koliko smo fizički daleko od zadane točke. U svakom slučaju, navigacija je izrazito unaprijeđena i jednostavna, tako da ima smisla malo ozbiljnije koristiti ovu funkciju.
Generalni zastupnik Humminbirda u Hrvatskoj je tvrtka Normark Adriatik iz Zagreba (info@normarkadriatik.hr)


Slike:
1. Mega Image Chirp DI prikaz trave. Doslovno se svaka travka vidi
2. Mega Imaging prikaz riba iznad dna. Što je riba udaljenija od dna, to je veća neproporcionalnost ribe i sjene. Riba koja leži na dnu ne baca nikakvu sjenu
3. Podijeljeni prikaz ekrana Helixa 9
4. Kod Helix uređaja sve se nalazi u jednoj sondi što olakšava instalaciju. SI, DI, 2D sonar – sve je u jednoj nevelikoj sondi
5. Prijelaz preko jata ribe u plitkom. Ponekad se prema sjeni koju prave objekti iznad dna može uočiti predmet u vodi
6. Za ovakav ulov potrebno je puno sreće, ali i tehnologije.
7. U SI postavkama se može podešavati čitav niz parametara poput osjetljivosti, dometa, pogleda, kontrasta, oštrine, prikaz bez stupca vode. Ovo je ključna prednost SI tehnologije kod Humminbirda jer obzirom na uvjete i brzinu plovila možemo optimizirati uređaj za kristalno čist prikaz
8. Tri ribe koje plivaju iznad dna između broda i kamenjara
9. Autochart Live mapa je jedna od najzanimljivijih funkcija Helix uređaja
10. Za svaki prikaz možemo birati frekvenciju ovisno o dubini, širini prikaza ili osobnoj preferenciji
11. U meniju možemo prilagoditi ekrane koji su nam vidljivi (dakle one koje koristimo), a nakon toga možemo još dodatno određivati raspored i veličinu
12. Frekvencija od 10 KHZ kod GPS-a uvelike poboljšava reagiranje na kretanje kod navigacije. Uređaj registrira i najmanji pomak čamca
13. Opcije menija i brze tipke za prečace
14. Prihvat ulova je završni dio priče
15. U meniju uređaja u svakom se trenutku može vidjeti s koliko satelita komunicira da bi dobio točan položaj
16. Helix 10 ima neslućene mogućnosti prikaza
17. S detaljnim prikazom je puno lakše planirati ribolov
18. Sa Helixom G2 ovakvi ulovi će i vama postati češći

Izdvojeno

16. lipanj 2020 23:17