StoryEditor
MoreSAVRŠENO RJEŠENJE ZA RIBOLOV BEZ SIDRENJA

Revoluciji je ime Minn Kota

Piše OM
31. svibnja 2019. - 19:21

Elektromotori su već dugo vremena standard kada je riječ o ribolovu iz broda. Tihi i ekonomični, oni su savršeno rješenje za suptilno kretanje, bilo da je riječ o pretraživanju pozicija ili trollingu. Istovremeno su i ekološki neupitni jer prilikom rada ne ostavljaju nikakav negativni otisak u morskoj vodi. Danas, kada je tehnologija otišla u sfere koje nedavno nismo mogli ni zamisliti, elektromotori i dalje imaju iste karakteristike koje su ih učinile popularnima – no istodobno je razvijen i potpuno novi spektar njihovih mogućnosti. Tako se, primjerice, ribolov uz upotrebu modernih Minn Kota elektromotora podiže na razinu koja je donedavno bila nezamisliva i čije je prednosti moguće shvatiti tek kada se u praksi isproba lov uz asistenciju Minn Kote.

Fokus na ribolovu

Nije nikakva tajna da slobodne ruke na brodu znače i više ulovljene ribe. Naime, što više vremena posvetite ribolovu umjesto navigaciji, to će ribolov biti ugodniji i uspješniji. Rješenje koje ruke čini slobodnim za lov Minn Kota je razvila kroz svoje i-Pilot® i i-Pilot Link™ sustave​. Riječ je o najpreciznijem, umreženom i usavršenom GPS sustavu na tržištu, koji ribolovcu nudi veliku razliku u odnosu na klasičan ribolov čiji je sastavni dio sidrenje.

Precizno GPS sidro

Što je najkorisnija stvar koju vam kao ribolovcu omogućavaju GPS trolling sustavi i-Pilot ili i-Pilot Link? Mirovanje broda na mjestu kroz funkciju Spot-Lock. Samo pritisnete dugme i sustav će upotrijebiti GPS kako bi zapamtio točku na kojoj se nalazite, nakon čega će vas na njoj držati preciznije od bilo koje druge opcije. Zvuči jednostavno? Zapravo i jest, ali ova jednostavna opcija dostupna pritiskom na dugme na daljinskom upravljaču predstavlja onu magičnu sitnicu koja će ribolovne mogućnosti gurnuti preko granice snova, omogućujući apsolutnu preciznost na svim terenima i pri svim ribolovnim uvjetima.
​Uzmimo za primjer da se nalazite iznad oštrog pada u dubinu preko kojeg teče jaki kurenat, i ma kako se pokušali usidriti, pozicioniranje točno tamo gdje želite spustiti mamac/varalicu predstavlja tek pustu želju koju je nemoguće ostvariti na željeni način. Ribolov na takvim pozicijama zapravo je udovoljavanje kompromisima, jer je nemoguća misija ostvariti ono što želite, i to više puta zaredom. Sa Spot Lock opcijom jednostavno se postavite iznad pozicije, precizno manevrirajući elektromotorom odaberite točno onu stepenicu koju želite i pritiskom na dugme preostaje samo da uzmete pribor u ruke. Bez bacanja sidra, navlačenja konopa, borbe s vjetrom i kurentom. U sekundi ste točno tamo gdje želite biti, brod se nakon namještanja u kurentu više neće micati, a vama preostaje samo uživanje u ribolovu. Spot Lock-Jog funkcija omogućuje pomicanje Spot-Locka 5 stopa naprijed, natrag, lijevo ili desno na pritisak gumba, olakšavajući pretraživanje terena. S obzirom da u moru nije sidro s lancem i konopom, riba nije preplašena i uspjeh će teško izostati. Ribolov na olupinama postaje dječja igra, a precizno pretraživanje pozicija iz frustracije se pretvara u užitak koji svaki ozbiljni ribolovac doista treba isprobati.

Panulanje

Osim Spot Locka (i ostalih odličnih opcija), osnovna funkcija Minn Kota motora je trolling. U kontekstu teške panule, koja je bila i ostaje najpopularniji oblik lova na velike grabežljivice, Minn Kota nudi do sada nezamislivi komfor. Naime, njom se upravlja preko i-Pilot® i i-Pilot Link™ daljinskih upravljača koji nude opciju preciznog određivanja brzine kretanja, počevši od 0,1 nautičke milje na sat. To znači da zubace možete panulati ugodno zavaljeni u stolac, pogledom prateći dno na sonaru i jednostavno navigavajući brodom uz pomoć daljinskog upravljača. I to nije sve. Upotrebljavajući sustav pamćenja Waypointa ili snimanja putanja broda, moguće je memorirati savršeni prelazak preko pozicije, te uputiti motor da sam ponovno prođe istim terenom – točno onom brzinom koju odredite bez ikakva rada izuzev praćenja štapa!

Potpuna zaštita

Najprodavaniji modeli za more iz serije Riptide napravljeni su tako da bez problema izdrže sve uvjete na moru. Donji dijelovi Riptide motora prvo su pjeskareni, zatim prekriveni aluminijem da se spriječi oksidacija, a uz to je dodan i završni sloj praškaste boje koja stavlja točku na potpunu zaštitu od soli. Riptide matične ploče i strujni krugovi zaštićeni su slojem mariniziranog uretana. Svi električni spojevi zapečaćeni su termo shrink tubama, kako bi zadržali morsku vodu na pravoj strani, bez obzira na situaciju. S ispravno balansiranim metalima i kompozitnom osovinom koja odbija galvansku koroziju, jedini dio koji morska voda još uvijek može napasti je cink anoda, čija zadaća i jest da čuva sve ostale sklopove.
Humminbird sonari i Minn Kota elektromotori s i-Pilot Link sustavima osmišljeni su kako bi postali dio mreže​ One Boat i međusobnim nadopunjavanjem omogućili apsolutni doživljaj ribolova na brodu.

Izdvojeno

05. srpanj 2020 08:14