StoryEditor
Moredržava želi veće prihode

Rat za pomorsko dobro: je li novi Zakon uvod u otimačinu koncesija?

Piše Vedran Marjanović
28. studenog 2018. - 23:15
Vlasnici kampova mogli bi ostati bez svojih plaža

Premda je novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama najavljen kao poluga za lakše poslovanje vlasnicima luka, kampova, marina i drugih koncesionara na pomorskom dobru, koncesionari okupljeni u Turističkom poslovnom vijeću Hrvatske gospodarske komore jučer su od predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture zatražili jaču zaštitu njihovih interesa u odnosu na postojeći prijedlog zakona.

Vlasnici kampova okupljeni pri HGK, primjerice, traže da se u novi Zakon ugrade odredbe kojima će se valorizirati dobro upravljanje koncesijom, poput ulaganja u pomorsko dobro i unaprjeđivanja njegova gospodarskog korištenja.

– Moj kamp lani je dobio nagradu za najbolji mali kamp u državi, sada idemo na stjecanje standarda pet zvjezdica, ali se pitam kako ću zaštititi status kampa ako ostanem bez koncesije na plažu – upitao je predstavnike resornog ministarstva vlasnik kampa "Polidor" iz Poreča Adriano Ukušić, ciljajući na najavljene novine u Zakonu o pomorskom dobru, kojima će se uvesti obveza dodjeljivanja koncesija na pomorskom dobru nakon provedenog natječaja.

Postojat će, osim natječaja, i mogućnost dodjele koncesije na zahtjev.

– Dodjela koncesija na zahtjev treba se primjenjivati samo iznimno, primjerice, kada je hotel korisnik plaže koja mu je neophodna za poslovanje pa može zatražiti koncesiju mimo natječaja – upozorila je državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Maja Markovčić Kostelac, podsjetivši kako je opći konsenzus struke, gospodarstvenika i lokalne samouprave da se postojeći Zakon o pomorskom dobru mora mijenjati.

Ciljevi novog Zakona, naznačila je državna tajnica Markovčić Kostelac, jesu veći prihodi od koncesioniranja prije svega kroz obvezne natječaje, stavljanje neiskorištenog pomorskog dobra u gospodarsku funkciju, poticanje upisivanja granica pomorskog dobra tamo gdje to nije učinjeno i legalizacija građevina, poput mulova, koje služe gospodarskoj uporabi na pomorskom dobru.

Kao odgovor na pritužbe postojećih koncesionara da država najavljenim uvođenjem obveznih natječaja za koncesije ne vodi računa o njihovim i interesima lokalnih sredina, državna tajnica Markovčić Kostelac navela je da novi Zakon dodatno decentralizira nadležnosti za upravljanje pomorskim dobrom s države na općine, gradove i županije.

– Lokalna samouprava sada će imati nadležnost i za utvrđivanje granica pomorskog dobra, povećat ćemo dostupnost usluga županijskih i lokalnih luka građanima i gospodarstvenicima – naznačila je državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Stručnjak za pomorsko dobro Branko Kundih izrazio je uvjerenje kako novi Zakon o pomorskom dobru mora biti usklađen s najavljenim izmjenama Zakona o turističkom zemljištu.

– Imamo i dalje otvoreno pitanje zemljišta koje je u pretvorbi turističkih poduzeća ušlo u kapital tih trgovačkih društava, a zatim je to zemljište proglašeno pomorskim dobrom. Mi to pitanje ne rješavamo ni ovim prijedlogom zakona, ali jednom ćemo ga morati riješiti – upozorio je Kundih.

Član Uprave za prodaju i marketing Luke Ploče Tomo Krilić zauzeo se za donošenje posebnog zakona o morskim lukama.

– Uz dužno poštovanje svim drugim koncesionarima, koncesije koje imaju luke i koncesije koje imaju hoteli i kampovi, dva su različita svijeta. To ne može regulirati isti propis – ocijenio je Krilić.

U raspravi o uvjetima po kojima će kampovi i marine poslovati u slučaju da stupe na snagu novine u koncesioniranju pomorskog dobra, postavljeno je i pitanje mogućeg porasta cijena koncesija, no predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture izrazili su uvjerenje kako neće biti dodatnih troškova za koncesionare. Maja Markovčić Kostelac, osvrnuvši se na koncesioniranje plaža koje koriste kampovi, upozorila je na činjenicu da kampovi koriste velike površine pomorskog dobra i da bi davanje koncesija na zahtjev, kako je kazala, zatvorilo tržište.

Predsjednik Turističkog poslovnog vijeća HGK i bivši predsjednik uprave porečke "Rivijere" Franco Palma upozorio je da bi na natječajima za plaže koje koriste kampovi koncesionarima mogli postati oni koji, kako je rekao, uopće nisu zainteresirani za razvoj kampova.

– Ne dolaze naši gosti u kampove zbog kampova kao takvih, nego zbog njihove prirode, plaža i okoliša. Moramo naći mehanizam kako zaštititi interese onih koji žele razvijati kampove – naznačio je Palma.

U prilog Palminu izlaganju, Adriano Ukušić je naveo kako se na "terenu" već događaju zloupotrebe gdje se koncesije na plažu uzimaju tvrtkama koje su uložile u to pomorsko dobro, daju drugim koncesionarima koji onda, prema riječima Ukušića, stavljaju plažu na raspolaganje ulagačima u podkoncesiju.

U svakom slučaju, očekuje se, prema naglascima sa skupa u HGK-u, da Prijedlog novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama bude upućen u saborsku proceduru do kraja godine.

#POMORSKO DOBRO

Izdvojeno

06. srpanj 2020 20:59