StoryEditor
MoreZadarski arhipelag krije špilju ‘Katedrala’

Pusta kuća na dnu mora

Piše Sandra Barčot Snimio: Božo Vukičević/CROPIX
14. studenog 2016. - 16:03

Posljednji otok na rubu sjeverozapada zadarskog arhipelaga Premuda, krije na svom jugozapadnom dijelu, u uvali Široka prekrasnu špilju imena Katedrala, nekih 35 milja udaljenu od Zadra. Radi se o više podvodnih prostorija sa svodovima koji su rupičasti, propuštaju svjetlo, a ta ljepota sve ostavlja bez daha.
- Najbolji zaron je onaj u podne kada je sunce na najvišoj točki i tada u samoj špilji ima svjetlosti koja otkriva svu njezinu raskoš i ljepotu – očarano nam priča o još jednom prekrasnom dijelu našeg Jadrana Ive Šoša, Zadranin koji obožava roniti u toj morskoj Katedrali.
Radi se naime o dvije velike prostorije, te nekoliko njih manjih koje su povezane tunelima  7 - 8 metara širine i visine od nekoliko metara pa slobodno i pet ronioca mogu istodobno istraživati tu podvodnu ljepotu koja izgleda kao da je netko kuću, katedralu spustio u more na pijesak, zatim stavio zidove i svod, odnosno krov namjestio tvoreći polukrug morske crkve.
- Kako je svod izbušen, svjetla ima sa svih strana pa i nemate pravi osjećaj urona u špilju. Sam ulaz se nalazi na nekih 27 metara dubine, neki dijelovi dosežu nešto više od 30 metara dubine, a kroz prostorije se prema gore može penjati i na 12 metara dubine. Zaron nije prezahtjevan, bez problema mogu uživati u tom obilasku ronioci dvije zvjezdice, jer početnicima nije preporuka odmah zaroniti u špilje – priča dalje Šoša te ističe:
- U samoj uvali gdje se nalazi špilja je bova s konopom za gumenjake, no regule za sami zaron nema. Katedrala nije zaštićena što je vidljivo i po broju morskih stanovnika. Baš ih i nema dolje, tek se oko podne može sresti nešto trlja i ostale manje ribice, a  predvečer ako imate sriće, zateći ćete i neku tabinju, škarpinu. Fali stanovnika dubina, pusta je kuća zbog izlova i nebrige o toj prirodnoj divoti. 
Najčešći gosti ove špilje su djelatnici ronilačkih centara s Paga, ponekad i Lošinja, no sve više i stranaca otkriva ljepotu morske Katedrale.
- Njezina ljepota je nemjerljiva. Eventualno se može povući paralela s Modrom špiljom koja ima jednu prostoriju, dok ih Katedrala krije više i prostranija je – zaključio je Ive Šoša.   

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 02:51