StoryEditor
MoreS obale na brancine

Prvi večernji sati savršeno su vrijeme za lagani spinning, a uz malo sreće može se osigurati i izvrstan obiteljski ručak

Piše Boris BULIĆ
5. svibnja 2018. - 17:49

Proljetni spinning je posebno zanimljiv, prvenstveno zbog dugog zimskoga ribolovnog posta i velikih nada nakon tako duge apstinencije. Zima je bila darežljiva smo najupornijima, ali opet samo onako kako to zima inače radi. Rijetki ulovi brancina ili strijelki u još rjeđim izlascima na more sve je čime su se okitili oni najhrabriji. Upravo je zato, ovo toplo proljetno vrijeme ispunjeno nadom i golemim apetitima. Koliko se od tih apetita uistinu može zadovoljiti, ovisi ponajprije o terenima na kojima se lovi i o osobnim pristupima.

Iz fotelje na rivu

Jedna od najčešćih lovina u ovo doba godine, barem kada je spinning u pitanju su brancini. Lov brancina nije osobito teška disciplina, ako se zna što treba napraviti. Nažalost, neki konkretan recept za uistinu konkretan uspjeh ne postoji. Ipak, neke se odrednice mogu postaviti kao pravila igre, pa se u skladu s tim odrednicama, u praksi može primijeniti i neki konkretni pristup.
Temperatura mora je jedan od najbitnijih elemenata koji određuje intenzitet hranjenja. Kada je more hladno riba se sporije kreće, manje troši i logično, manje i treba pa se zbog toga stječe dojam da je izbirljiva. Ta izbirljivost nema nikakve vez s bahatošću, već ponajprije s kalkulacijama oko potrošenih i potencijalno unosivih kalorija koje ribe pak ne doživljavaju na svjesnoj već isključivo na instinktivnoj razini. I premda se more još nije ugrijalo do idealnih temperatura, aktivnost koju pokazuju brancini, dovoljna je da izvuče i najuspavanije spinnere iz fotelja pred televizorima. Vrijeme događanja? Ma može i po danu, ali je najbolji prvi mrak do ponoći. Lokacija? Pa pod prvim svjetlima na rivi.

Lovci i strvinari

Idealne pozicije za spinning brancina u ovo doba godine su u neposrednoj blizini luka kao i u samim lukama, naravno, ako nisu zagađene. Pa i ako su zagađene, lov ima smisla uz pristup ulovi i pusti. No ako se želite i pogostiti svojim ulovom, tada pokušajte izbjegavati ribu ulovljenu u velikim zagađenim lukama. Sjetite se one stare izreke: - Tko kaže da će vas jedna riba iz Hongkonškog zaljeva koju pojedete ubiti, taj vas sigurno laže. Ubit će vas dvije!
Teški metali se talože u tkivu organizama koji žive u tako zagađenoj sredini, a konzumacijom se na vrlo jednostavan način sele u novi organizam što je dovoljno dobar razlog za izbjegavanje takve hrane. No lov je nešto drugo i ako vam ne smeta ambijent, samo naprijed.
Dakle, brancini su predatori koji se u najvećem broju slučajeva hrane živom hranom, ribama, mekušcima ili nižim beskralješnjacima. No premda su po prirodi lovci, lako se privikavaju na nove lakše režime prehrane. Primjerice, ako je izvor hrane konstantan i lako dostupan, brancin će se u kratkom vremenu preorijentirati. Tako se često mogu vidjeti brancini koji se hrane srdelama i ostalom sitnom ribom koja u pretovaru s plivarica na kopno, upada u more. Na takvim mjestima istovara, posvuda po jadranskoj obali brancini se od lovaca pretvaraju u strvinare, što je za lov jako važan detalj.

Tanko i fino

Na mjestima na kojima su brancini aktivni u svom lovu, a što se lako može uočiti prateći jata gavuna koja se u panici zbijaju i raspršuju, najizgledniji je lov silikonskim varalicama tehnikom light spinning koja je ime dobila, ne po lovini, već po pristupu. U toj je disciplini sve light osim lovine. Barem bi tako trebalo biti.
Brancini koji se hrane gavunima okupljenima ispod obalne rasvjete posebno su oprezni i nije ih lako prevariti, zbog čega je spomenuti light spinning zapravo jedini mogući način. Štap mora biti spinnerski, ne duži od 3 metra, rola također, mala spinnerska s pouzdanom mikro kočnicom, a osnova, idealno od najlonskog monofila. Mnogi spinneri na ovom mjestu biraju upredenicu, no budući da je predvez fluorokarbonski, promjera 0,16 do 0,18 milimetara, najlonski je monofil radi svoje desetpostotne istezljivosti ipak nešto primjereniji od potpuno neistezljive upredenice.
Varalice koje se koriste u ovom ribolovu su silikonci realistične izvedbe. Najlovnije su one koji oponašaju gavuna, dužine 5 do 7 centimetara. Jigg udice su u ovakvom lovu uvijek problem, jer moraju biti dovoljno male da se sakriju u varalici, s dovoljno malim olovnim otežanjem koje neće remetiti rad varalice, a istovremeno dovoljno teškim da se varalica glatko i daleko zabacuje te svakako dovoljno nosive za neopterećeno zamaranje krupnijih primjeraka.
A sama tehnika povlačenja je zapravo kombinacija svih poznatih načina. Cilj je nakon zabačaja simulirati izgubljenog gavuna koji ne može pobjeći. Zbog toga se varalica povlači iznimno sporo uz povremena drhturenja, česta zastajkivanja, puštanja u slobodno tonjenje pa nagla, ali jako kratka izranjanja uz ponovno ultra sporo twichanje. Prilikom povlačenja, više nego i u jednoj drugoj tehnici, ovdje rola služi samo za namatanje viška otpuštene strune dok sav život varalici udahnjuje isključivo vrh štapa.

Shadovi i wobbleri

Za razliku od netom opisanog pribora i tehnike, u lovu brancina koji su se opredijelili za srdele i ostali otpad s plivarica, osim animalne ješke idealno je koristiti realistične silikonske imitacije bez ikakvog olovnog opterećenja. Uz konstantnu laganu napetost strune varalica se nakon zabačaja pušta da tone uz tek povremeno lagano zatezanje kojim varalicu privlačimo obali. Prednost treba dati transparentnim varalicama s holografskim elementima u tijelu. Predvez također mora biti jako tanak, vezan tako da ne budi nikakvu sumnju, idealno bez zogulina i kopče, već samo direktno na varalicu.
Osim realističnih imitacija dobri se rezultati mogu ostvariti i shad varalicama koje se povlače tako da se nakon zabačaja jednostavno puste tonuti. Nakon što se procijeni da su potonuli izvan lovne zone, naglo se povuku prema gore u dužini od nekoliko metara pa se puste ponovno tonuti. Ovakav je postupak najlovniji, jer ove varalice love dok tonu. Naravno, ako je lovni stupac kraći, tada se varalica ne izvlači nekoliko metara već metar ili pola metra, koliko je potrebno da u tonjenju bude najprovokativnija. Osim ova dva pristupa, uvijek se mogu koristiti i standardni wobbleri među kojima se uspješnijima mogu smatrati oni manje nervozne akcije i šire, a sporije amplitude u povlačenju.

Cik-cak trag

Zare su pak posebno provokativne i vrlo lovne pogotovo ako se koriste na pravi način walk the dog povlačenjem kada na površini ostavljaju cik-cak trag koji uz adekvatnu zvučnu potporu daje jasnu poruku i vibraciju o lako dostupnom plijenu.
Iako je većini ribolovaca opterećenje, pogotovo ako se u pretraživanju terena obilazi širi teren, podmetač je više nego dobrodošlo pomagalo, pogotovo kada su u pitanju veći primjerci ulovljeni na višoj obali s koje nije moguće prihvat odraditi rukom. Još ako ribu ne namjeravate zadržati nego je osloboditi, pokušajte to napraviti tako da je uopće ne vadite iz mora u čemu vam podmetač također može biti od velike pomoći.

 

Izdvojeno

06. srpanj 2020 23:55