StoryEditor
MoreISTRAŽIVAČKI USPJEH

Pronašli razarač USS Johnston na čak 6220 metara dubine

Piše PSD.
13. siječnja 2020. - 21:37
USS JOHNSTON

Jedan od suosnivača Microsofta, milijunaš i strastveni istraživač Paul Allen umro je prošle godine, no njegov istraživački tim kompanije Vulcan Inc na brodu RV Petrel i dalje bilježi velike uspjehe u potrazi za ostacima potopljenih brodova širom svijeta. Nakon što su tijekom 2019. locirali čak 11 olupina, krajem godine su pronašli ostatke nekoliko brodova iz Drugog svjetskog rata.
Zahvaljujući ROV i AUV robotima Argus 6000 i Remus 6000, te ostaloj najmodernijoj opremi na svojem istraživačkom brodu, posada Petrela je u Filipinskome moru primjerice pronašla ostatke američkog razarača klase Fletcher USS Johnston DD-557.

Taj su američki ratni brod potopili Japanci 25. listopada 1944. tijekom bitke kod otoka Samare, pri čemu je poginulo 186 članova posade. Premda podvodna istraživanja još traju i čeka se potvrda je li to baš USS Johnston, za koji povjesničari tvrde da je herojski brod te bitke, ili možda USS Hoel, ostaje činjenica da se spomenuta olupina nalazi na čak 6220 metara dubine. Neovisno o tome radi li se o Johnstonu ili Hoelu, ekipa s Petrela ulazi u povijest i Guinnessovu knjigu rekorda jer ni jedan ratni brod prije toga nije pronađen na većoj dubini.

U 2019. se obilježila 75. godišnjica velike pobjede saveznika nad Japancima u bitki za zaljev Leyte, a okršaj kod Samare bio je samo jedna od epizoda tog sraza koji je trajao od 23. do 26. listopada na području od 100.000 četvornih milja. Battle of Leyte Gulf neprijeporno je najveća pomorska bitka Drugog svjetskog rata, štoviše, po nekim standardima to je najveća pomorska bitka u povijesti. U njoj je sudjelovalo ukupno 800 brodova i 1800 zrakoplova, a poraz Japanaca od brojčano slabije američko-australske flote značio je i slom njihove Carske mornarice.

#USS JOHNSTON

Izdvojeno