StoryEditor
MoreNOVI BROJ OTVORENOG MORA NA SVIM KIOSCIMA

Pripremite brod za ekstremne vremenske uvjete

Piše OM
11. prosinca 2019. - 12:11

Učestale najave ekstremnih vremenskih uvjeta, olujnog vjetra i velikih valova svi brodovlasnici dočekuju sa strepnjom, bez obzira na to čuvaju li plovilo na suhom ili u moru. Što napraviti kad na televiziji, radiju ili u novinama saznate da se sprema nevrijeme? Što treba provjeriti, kako biti siguran da će vez izdržati, kako se zaštititi od susjednih brodova... samo su neka od pitanja koje obrađujemo u novom broju Otvorenog mora.
Tema mjeseca su vremenski ekstremi, najočitija posljedica klimatskih promjena posebno izraženima u obalnom pojasu. O alarmantnom podizanju razine mora i valovima koji u Jadranu mogu dosegnuti čak 14 metara govori dr. Nenad Leder, znanstvenik s velikim iskustvom u praćenju morskih pojava i pomorskoj meteorologiji. Uz analizu aktualnog stanja Leder je dao i procjenu budućih događanja važnih za sve stanovnike meditaranskih gradova.
Najčitaniji nautički magazin Otvoreno more u redizajniranom izdanju za prosinac nudi bogati sadržaj ne samo za vlasnike brodova, već i ribolovce i sve zaljubljenike u more. Pravu paradu zanimljivosti donosimo u ekskluzivnom izvještaju sa sajma METS u Amsterdamu gdje su predstavljena najnovija dostignuća u nautičkoj tehnologiji i sigurnosnoj opremi. Jedna od tehnološki naprednih igračaka koja je već dostupna jest kugla Deeper za sondiranje podmorja s ekranom mobitela tako da i ribolovci s obale sada mogu ostvariti bolje rezultate.
Uz predstavljanje nove generacije finskih Targi s vanbrodskim motorom i test Elanove čarterske jedrilice od 40 stopa možete pročitati zanimljive tekstove naših stručnih autora i kolumnista Tonke Alujević, Marijana Žuvića, Ede Šegvića, Šime Duvančića, Renata Baretića, Alena Solde, Damira Višića i Krešimira Đakulovića.

Izdvojeno