StoryEditor
MoreU GRADSKOJ LOĐI

Predstavljena zbirka pjesama 'Život na fete' hvarskog ribara i inovatora

Piše Mirko Crnčević
4. travnja 2017. - 16:22

U hvarskoj Gradskoj lođi, u organizaciji udruge "Dignitea", upriličena je promocija zbirke pjesama "Život na fete" hvarskog pjesnika, ribara i inovatora Prošpera Kuzmanića-Popca.

Da se radi o po mnogočemu nesvakidašnjem događaju, potvrdio je veliki odaziv posjetitelja svih dobi i generacija. Naime, Prošper Kuzmanić-Popac pjesnik je izvorne naracije koji svoje pjesme ne piše već ih zna napamet i vrlo često ih recitira sugrađanima prilikom kratkih i neobaveznih susreta. Kako bi te stihove, ali i hvarski dijalekt u kojem su većinom nastale oteli zaboravu, u udruzi "Dignitea" odlučili su ih zapisati i objaviti zbirku.

Riječ je o drugoj zbirci ovog osebujnog hvarskog pjesnika. Prva, koja nosi naziv "Prosjalo sunce" izdana je 1994. godine. "S obzirom na način na koji pjesnik stvara svoju poeziju, i sama zbirka nastala je neobičnim putem, te je pjesme valjalo zapisivati u druženjima u večernjim satima, u omiljenoj lokalnoj gostionici, u trenucima kada bi pjesnik bio nadahnut i raspoložen za izvođenje svojih stihova", pojasnila je dr. sc. Marija Zaninović Rumora, koja se zajedno sa svojom šogoricom Katarinom Tudor Zaninović primila toga zahtjevna posla.

Promocija je započela dalmatinskom pjesmom kojom se ženska klapa "Bodulke" željela zahvaliti i odužiti Prošperu Kuzmaniću-Popcu što je bio član svih gradskih zborova i klapi, a za mnoge je pisao i pjesme. Prisutne je pozdravila predsjednica udruge "Dignitea" Jelka Kovačić Vidmar, a o samoj zbirci je, uz dr. sc. Mariju Zaninović Rumoru, govorila i profesorica Zorka Bibić.

Brojnoj publici predstavio se i sam pjesnik koji je, između ostalog, zadivio prisutne uistinu zavidnom memorijom za svojih 88 godina. Oni koji su svojim volonterskim radom, ali i na druge načine pridonijeli da ova zbirka nađe svoj put do čitatelja su Grad Hvar, zatim Matea Jeličić, dr. sc. Vinko Kovačić, profesorice Ljljana Ugrinić i Vesna Barbarić, te ing. Joško Kaliterna.
                                                                                                                                                               

Izdvojeno