StoryEditor
Morememorijal zlatko celent

Predsjednik Gusara: Klub je financijski stabilan, ali rezultati su u prestrukturiranju

Piše Vedran Babić
4. travnja 2017. - 20:27
split-veslanje39-010417.JPG

Prije tri tjedna loši vremenski uvjeti ispriječili su se prvoj regati Veslačkog kupa Dalmacije za 2017. godinu što se trebala održati na moru ispred splitskog Spinuta. Međutim, ovaj put vrijeme je poslužilo. Bilo je pravo proljetno, sunčano i idealno za posade desetak klubova koji su u grad podno Marjana stigli iz raznih krajeva Dalmacije. Spinutom je tijekom subotnjeg jutra prodefiliralo oko 330 veslača i veslačica u gotovo 200 posada. U svim dobnim kategorijama.

– Sve je prošlo super. Od vrimena do organizacije, broja veslača i na kraju manistre i krafni. Nema boljeg! - rekao nam je zadovoljni predsjednik domaćina HVK Gusara Mirko Ivančić. Zadovoljan ne samo zbog toga što je s organizacijskog aspekta sve prošlo kako treba, već i zato što je upravo Gusar odnio ukupnu pobjedu i to premoćno. Također je splitski veslački gigant bio najbolji u konkurenciji juniora B i seniora.

– Eto, prošlu regatu pobijedio je Mornar, a sad smo mi bili bolji. Uvik je neizvjesno između nas. U Dubrovniku će možda dobit neko drugi, iako se nadam da ćemo to opet biti mi – govori Ivančić.

Ukupno 36 utrka našlo se u programu koji se protegao na četiri sata, a osim natjecatelja na pontonu ispred Gusara okupili su se i njihovi prijatelji, ponosni roditelji i “obični” gledatelji koji su se zatekli na kavi u obližnjem kafiću pa su povirili i na regatno polje. Bile su tu i brojne legende Gusara i hrvatskog veslanja koje su dijelile medalje najbržima.

– Legende će nastupiti na regati za sv. Duju. Opet pripremamo utrku legendi Oxforda, Cambridgea i Splita. Ovakve regate služe da se okupimo i vidimo mlade veslače, a mi stariji i da se prisjetimo starih dobrih dana – kaže Ivančić.

Inače, ova utrka od 2002. godine nosi ime Zlatka Celenta kojemu se u čast svake godine vesla i utrka u dvojcu bez kormilara. Celent je, vrijedi se toga prisjetiti, bio trofejni Gusarov veslač i osvajač olimpijske bronce u Moskvi 1980. godine u dvojcu s kormilarom. Veslao je s Duškom Mrduljašem, a kormilario je Josip Reić. Ostavio je dubok trag, bio je vrlo poštivan i omiljen, ali nas je prerano napustio, već 25. veljače 1992. godine kada je poginuo u prometnoj nesreći na otoku Pagu, u dobi od samo 40 godina.

No, ‘ajmo na vedrije teme. Da se duh prvog travnja osjeti na ovoj regati pobrinuo se službeni spiker koji je nekih sat vremena prije kraja programa rekao:

– Neslužbeno, Mornar vodi sedam utrka do kraja.

A onda je, nakon par sekundi pauze, dodao:

– Ali danas je ipak prvi travnja pa se malo šalimo. Gusar uvjerljivo vodi!

Inače, duhoviti spiker zaslužuje i palac gore zbog toga što je tijekom regate u više navrata kronološki prisjećao prisutne natjecatelje i gledatelje na djeliće bogate povijesti Gusara i njegove brojne uspjehe.

Međutim, Gusarova današnjost nije toliko plodonosna kao prošlost. Još od braće Siniše i Nikše Skelina Gusar nije stvorio prvoklasnog seniorskog veslača sposobnog za osvajanje medalja na velikim svjetskim natjecanjima. A slično vrijedi i za ostale dalmatinske klubove. Može li se to u skoro vrijeme promijeniti?

– Gusar je u prestrukturiranju što se tiče rezultata. Jedna sjajna generacija je otišla, ali klub je financijski i organizacijski stabilan. Ne sumnjam da će rezultati doći. Djece ima, uvijek su u Splitu zainteresirani za veslanje – kaže nam Ivančić.

S obzirom na situaciju, Gusarov olimpijac u Tokiju 2020. godine nije realna prognoza.

– To je preblizu. Za seniorsko veslanje treba osam godina priprema, a mi trenutno nemamo takve seniore koji bi bili na toj razini. Ali, možda nešto i bude! Bit ćete na vrijeme obaviješteni – zaključio je Ivančić.

Pobjednici​

Kadeti  - Mornar, Juniori B - Gusar, Juniori A  - Jadran i Ošjak,Seniori - Gusar, Ukupno - Gusar

Izdvojeno