StoryEditor
MoreŠKOLSKI BROD

Poruka iz Crne Gore: Hrvati, 'Jadran' je naš, možete ga zaboraviti!

Piše PSD.
12. prosinca 2016. - 11:14
crna_gora18-030611.JPG

Školski brod "Jadran" pripada mornarici Vojske Crne Gore, a Hrvati koji tvrde da je njihov pa ga žele dobiti natrag mogu ga, pišu beogradske Večernje novosti, zaboraviti. Inicijativu da se legendarni jedrenjak vrati Hrvatskoj kao dio sukcesije imovine bivše SFRJ pokrenula je hrvatska Vlada, no teško će u tome uspjeti. Crna Gora je, podsjećaju "Novosti", 1991. godine preuzela petnaestak ratnih i pomoćnih brodova i jednu podmornicu Jugoslavenske ratne mornarice, pa tako i stari jedrenjak na kojemu su se obučavali brojni naraštaji pomoraca.

"Jadran" je, nastavljaju "Novosti", jedini brod koji je SFRJ naslijedila od Kraljevine Jugoslavije. Gradnja tog školskog broda počela je 1931. godine u Hamburgu, u Njemačkoj, a posao je zbog problema s naplatom okončan 1933. kada je brod, plaćen 622.743 tadašnje marke, stigao u Tivat, koji mu je određen za matičnu luku. "Jadran" je prije Drugog svjetskog rata imao veliki broj izlazaka izvan Jadranskog mora, a u Titovoj Jugoslaviji samo pet. Primat je tada preuzeo drugi školski brod, "Galeb", kojim svijetom često Broz i osobno plovio.

Tijekom Drugog svjetskog rata "Jadran" je koristila talijanska mornarica, promijenivši mu ime u "Marco Polo". Kapitulaciju Italije "Jadran" je dočekao u jednom kanalu u Veneciji, ogoljen, opljačkan i zapušten. U tivatski remontni centar "Arsenal" dopremljen je 1946. te su ga tivatski brodograditelji "umivali" pune tri godine.

Godine 2013. "Jadran" je u Tivtu generalno remontiran povodom njegova osamdesetoga rođendana. Ponovno je, pišu "Novosti", otkrivena ljepota jedrenjaka dugačkoga 64 metra s jarbolima visokim 39 metara, a dobio je novi motor jačine 650 "konja". Potpuno je uređen interijer, dok mu je vanjski izgled ostao nepromenjen. Čitav posao obnove Crnu je Goru stajao 1,5 milijuna eura.

Izdvojeno

08. srpanj 2020 07:27