StoryEditor
MoreAPLIKACIJA E-MARINER

Pomorci dobili tajnicu za pet dolara

Piše Diana Barbarić
6. veljače 2017. - 15:01

Više me satare papirologija, prijave poreza, obnove breveta, novi zakoni i pravilnici nakon šta dođem doma s broda nego brod. Rečenica je to koju ćete čuti od brojnih pomoraca, budući da se često lakše nose s poslom kao takvim nego s hrvatskom birokracijom, koja ih zaskoči čim se iskrcaju. Jedan od takvih je (bio) i splitski pomorac Mateo Kraljević (28). Frustriralo ga je obračunavanje doprinosa, poreza i slične administrativne radosti. Još je najlakši dio platiti sve to, ali ajde ti sve to obračunaj, prati sve nove zakone i pravilnike...

Sve na dlanu

No, umjesto da o tome grinta na kavama, ovom mladom pomorcu je prije godinu dana palo na pamet da osmisli alat koji će mu pomoći da vodi svoje knjigovodstvo, te da ima uvijek dostupan pregled svoje dokumentacije i troškova vezanih uz doprinose. Ta je ideja u međuvremenu, uz puno truda i sredstava, postala i prva specijalizirana aplikacija za pomorce pod nazivom eMariner. Netom je prošla validaciju i može se skinuti na svim Android i iOS uređajima.

– Namjera mi je bila da aplikacija bude besplatna, ali troškovi su bili preveliki pa će joj cijena biti simboličnih pet dolara. To je smiješno mala cifra u usporedbi s glupostima koje mi pomorci plaćamo, a ničemu nam ne služe – tvrdi Kraljević, koji je uvjeren da će eMariner uvelike olakšati život našim pomorcima na brodu, ali i izvan njega.

Osim pri izračunu doprinosa, ova aplikacija pomorcima će biti od koristi pri pakiranju, napravljena je tako da vodi razne evidencije, pazi da im ne isteknu breveti, vodi evidenciju ugovora i navigacije s podacima o ukrcaju i iskrcaju, čuva podatke o brodu, vodi statistiku o plaći, radnim danima i trajanju odmora...

Brodski dnevnik

– Naš eMariner bilježi događaje i u jednom od modula ih prikazuje u obliku koji podsjeća na brodski dnevnik. Pomorac u svakom trenutku ima uvid u najvažnije podatke koji ga zanimaju – predstavlja Mateo svoju aplikaciju, koja bi s vremenom trebala proširiti funkcionalnost i omogućiti pomorcima da pronađu najbliži "training centar" gdje mogu obnoviti brevet, saznati cijenu, potrebnu dokumentaciju koju treba priložiti u lučkoj kapetaniji. Zamisao je i da u bliskoj budućnosti funkcionira i kao svojevrsna platforma za razmjenu podataka, jer je traženje posla u njihovoj branši vrlo specifično.

A budući da gotovo i nema pomorca koji nekome od prijatelja na kopnu u nekom trenutku nije pozajmio neke pare (jer, Bože moj, zna se da pomorci imaju novca), bit će im od koristi što će e-Mariner, poput marljive tajnice, vodi evidenciju dugovanja i pozajmljenog novca.

– Naša aplikacija podržava i pozajmice u devizama, konverzije u domaću valutu i obročne otplate, nudi i pregled cijena nafte i tečaja deviza – tvrdi ovaj mladi pomorac, kojega će objava ovoga teksta zateći u Perzijskom zaljevu, gdje radi na platformi JackUp kao prvi časnik palube.

Dug je put od ideje

Priznaje da je na putu od ideje do lansiranja aplikacije bilo puno prepreka i prava je sreća da nije odustao.

– Primjerice, prvotna mi je ideja bila da je nazovem ePomorac, ali ime je bilo zauzeto jednim prilično nepotrebnim modulom aplikacije eGradjanin, pa sam je nazvao eMariner, što je trebala biti njezina strana inačica. Budući da ja nisam nikakav IT stručnjak, nego laik kojega zanimaju moderne tehnologije, u početku je najteže bilo naći dobrog programera koji će po mojim zamislima napraviti aplikaciju.

Srećom, na kraju smo našli pravog čovjeka za posao. Aplikacije ne bi bilo ni bez podrške mojega kolege Marina Puljeka, koji plovi na tankeru grčkog brodara – zahvalan je Kraljević svojem prijatelju Puljeku, koji mu je pomogao u razvoju i testiranju eMarinera, ali i pokrio iznenađujuće visoke troškove pokretanja ovog pametnog alata.

Njihov eMariner za sada će koristiti samo hrvatskim pomorcima, ali, tvrdi Kraljević, ne manjka ih. Prema njemu dostupnim informacijama, ima ih oko 30 tisuća...

– Od hrvatske verzije ne planiramo zaradu, već samo pokrivanje troškova, ali zato je plan da je naknadno prilagodimo i napravimo stranu verziju. Polako. Najvažnije je da naši pomorci budu zadovoljni – kaže naš sugovornik.
Detalje potražite na www.emariner.eu.


Manje zabave, više interneta
Mateo je prvi pomorac u svojoj obitelji, ali nije požalio zbog izbora zanimanja. Navigaje već deset godina, otkada je završio srednju pomorsku.
– U odnosu na neke davne dane, kada su pomorci imali vremena i da se malo zabave dok navigaju, danas gotovo da nema izlazaka i provoda u lukama. Ali, s druge strane, sada je puno lakša komunikacija s obitelji zbog dostupnosti interneta, pa se na neki način sve to kompenzira – komentira suvremenu pomorsku svakodnevicu ovaj mladi časnik.


Sve što niste znali o platformama
Mateo Kraljević prvih je pet godina nakon škole navigavao na tankerima, a od 2011. godine prebacio se na offshore industriju, gdje je počeo raditi na brodu specijaliziranom za konstrukciju na moru.

Pri tome mu je, posebno ističe, od velike pomoći bio prijatelj koji je želio ostati anoniman i zapovjednik kapetan Ranko Medić, koji ga je uputio u posao i naučio sve o offshoreu.

– Na platformama ne radi puno naših ljudi i mi u školama ne učimo o tome gotovo ništa. Mi smo obrazovani za rad na teretnim brodovima koji plove, a rad na platformama je potpuno drugačiji posao. Kako o tom poslu gotovo da nema dostupne literature, odlučio sam napisati i knjigu, odnosno priručnik za rad na platformama. Siguran sam da će i on biti od koristi našim pomorcima jer će sadržavati puno praktičnih informacija – tvrdi Mateo.

Izdvojeno

03. srpanj 2020 11:35